Cenc computers
Zorg

Werkt fysiotherapie tape (kinesio tape) nou alleen bij sportblessures?

Veel voetballers gebruiken fysio tape en als u onlangs naar de Olympische Spelen had gekeken, zou u veel sportteams en individuen hebben gezien die het gebruiken om te helpen bij het presteren op hun hoogste niveau.

De belangrijkste toepassingen van fysio Tape hebben betrekking op sport en sportblessures die als gevolg van de enorme media-aandacht het product in de gedachten van mensen heeft gebracht. Fysiotherapeuten gebruiken de tape nu wereldwijd om vele redenen, waarvan de belangrijkste is:

  • Om ondersteuning te bieden of de bewegingsvrijheid in een gebied te beperken
  • Om de functie van het gebruikte gebied te verbeteren
  • Om de circulatie naar de weefsels te verbeteren
  • Om een bepaald niveau van feedback te geven aan een gebied

De wetenschap achter fysio Tape is in veel artikelen en in de pers in twijfel getrokken, maar wordt nog steeds met veel succes gebruikt. Er is eigenlijk geen verschil tussen de kleuren van het Kinesio product, ondanks het uitgebreide assortiment van Kinesio. De bijzondere eigenschap die het heeft is dat het dezelfde elasticiteit heeft als de huid, die normaal gesproken rond de 130-140% ligt.

Hoe moet fysio tape gebruikt worden?

Er zijn verschillende manieren waarop het gebruikt kan worden. Er zijn vier belangrijke manieren waarop het kan worden gesneden en gebruikt op het lichaam. De ‘Y’ formatie, die gebruikt kan worden voor grotere spieren, de ‘X’ vorm wordt gebruikt op de wervelkolom. De ‘golfvorm’ wordt gebruikt over gezwollen gewrichten. De ‘I’-tape kan op veel verschillende plaatsen op het lichaam worden gebruikt. Het is zeer belangrijk om de randen af te snijden. Door de rand van de fysio-tape af te ronden, wordt voorkomen dat de kleding in de hoeken vast komt te zitten. Zelf heb ik de fysio tape laten aanbrengen door fysiotherapie praktijk CBTfysio. Je kunt de behandelingen bekijken op CBTfysio.nl.

Neurologische aandoeningen kunnen ook verbeterd worden

Het is ook gebruikt voor de behandeling van kinderen en volwassenen met ernstige neurologische aandoeningen, zoals hersenverlamming, om de motorische controle van bepaalde gebieden te helpen verbeteren. De logica hierachter is eigenlijk wel logisch, maar er is een duidelijke behoefte aan harde wetenschap om de beweringen van therapeuten die het voor dit doel gebruiken te onderbouwen.

Een snelle zoektocht op het internet naar de toepassingen levert een aantal interessante en uiteenlopende toepassingen van de tape op. Hieronder staan enkele voorbeelden van hoe de tape is gebruikt bij de behandeling van mensen met uiteenlopende aandoeningen, van spraakstoornissen als gevolg van motorische ontwikkelingsstoornissen tot spieronevenwichtigheden die kniepijn veroorzaken, en scheenbeenspalken.

Steeds meer onderzoek naar kinesio tape

Naarmate het steeds toegankelijker wordt voor het publiek, in tegenstelling tot alleen maar medische professionals, wordt het onderzoek naar de beste manier om het te gebruiken voortgezet. Terwijl sporters Kinesio gebruiken om bestaande negers te beschermen en te helpen, toont onderzoek aan dat de aanbevolen toepassing de explosieve kracht van de gluteus maximus aanzienlijk verbetert.

Ander onderzoek toont echter de potentiële voordelen op andere biologische en medische gebieden aan. De effecten van het gebruik van het product op de kracht van de ademhalingsspieren worden nog steeds onderzocht, terwijl ernstigere medische aandoeningen zoals lymfoedeem, een aandoening die kan voortkomen uit borstkanker, het voordeel zien van behandelingen met Kinesio tape.

https://www.cbtfysio.nl/specialisaties#medicaltaping