Cenc computers
Image default
Financieel

Dit is waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek

Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen, dan is het natuurlijk goed te weten wat je maximaal zou kunnen opnemen. Waar een klein deel van de mensen de luxe heeft een huis te kunnen kopen zonder hypotheek, is de kans vrij groot dat jij niet tot deze groep behoort. Niet erg natuurlijk, want met jou zijn er nog miljoenen mensen in ons land die dit niet kunnen. Toch is en blijft een hypotheek afsluiten voor het kopen van een huis ontzettend spannend. Het is namelijk één en zo niet, de grootste financiële verplichting die je in je leven aangaat. Speciaal daarom hebben wij een aantal praktische tips, die je kunnen helpen bij het afsluiten van een hypotheek.

Je hypotheek online afsluiten of niet?

Het is tegenwoordig mogelijk om een hypotheek online af te sluiten, maar of dit de beste optie is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Hier zijn enkele overwegingen om mee te nemen bij de beslissing of je een hypotheek online of offline wilt afsluiten:

Voordelen van online afsluiten:

 • Snelheid: Het proces van aanvraag tot afsluiten kan sneller verlopen dan wanneer je een hypotheek offline afsluit.

 • Convenience: Je kunt een hypotheek online afsluiten vanaf elke locatie en op elk moment, zonder dat je afhankelijk bent van openingstijden van kantoren.

 • Prijsvergelijking: Online kun je snel verschillende aanbieders vergelijken en zo een goedkopere rente of een betere voorwaarden vinden.

Nadelen van online afsluiten:

 • Beperkte ondersteuning: Online kun je minder snel persoonlijk advies krijgen of vragen stellen dan wanneer je een hypotheek offline afsluit.

 • Mogelijkheid van fouten: Er is een grotere kans dat er fouten worden gemaakt bij het invullen van de aanvraag als je de hypotheek online afsluit.

 • Complexiteit: Een hypotheek afsluiten is een complex proces, en het is moeilijker om de complexiteit te overzien als je dit online doet.

 • Al met al, hangt het af van je persoonlijke situatie en voorkeuren of je een hypotheek online of offline wilt afsluiten. Het is wel belangrijk om je goed te laten informeren en advies te vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur, zowel online als offline. Zo kan je een weloverwogen keuze maken welke hypotheek het beste bij je past.

De hoogte van de rente

De gemiddelde rentestand voor een hypotheek kan variëren afhankelijk van de hypotheekverstrekker, de looptijd van de hypotheek, de soort hypotheek (bijvoorbeeld een annuïtaire of lineaire hypotheek) en andere factoren.

Op het moment van schrijven is de gemiddelde rentestand voor een hypotheek in Nederland rond de 4 % voor een annuïtaire hypotheek met een looptijd van 20-30 jaar. De rentestand voor een lineaire hypotheek ligt vaak hoger, rond de 4% tot 4,5% voor een looptijd van 20-30 jaar. Houd er wel rekening mee dat de rentestanden van hypotheken voortdurend veranderen, afhankelijk van de economische situatie en de politieke ontwikkelingen. Ook is de rentestand voor een overbruggingshypotheek vaak hoger dan die van een reguliere hypotheek. Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken en advies te vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur, om zo de beste rentestand te vinden die bij jou past.

De looptijd van de rente

De looptijd waarvoor je de rente vastzet, kan variëren afhankelijk van de hypotheekverstrekker en je persoonlijke situatie. Er zijn verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

 • Vaste rente voor de gehele looptijd: Je kunt ervoor kiezen om de rente voor de gehele looptijd van de hypotheek vast te zetten. Dit kan een veilig gevoel geven, omdat je weet hoeveel je elke maand betaalt en hoeveel je in totaal zult betalen.

 • Vaste rente voor een bepaalde periode: Je kunt ook kiezen voor een vaste rente voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Hierna wordt de rente vaak variabel.

 • Variabele rente: je kunt ook kiezen voor een variabele rente, die kan fluctueren afhankelijk van de marktrente. Dit kan voordelig zijn als de marktrente daalt, maar ook onvoorspelbaar zijn als de marktrente stijgt.

 • Het is belangrijk om te overwegen welke optie het beste bij je past en om advies te vragen aan een onafhankelijke hypotheekadviseur. Hij of zij kan je helpen bij het bepalen welke hypotheek het beste bij je past en welke looptijd van rente vastzetting het beste bij je past.