Cenc computers
Image default
Zakelijk

Eigen webshop beginnen, waar moet ik starten?

Iedereen heeft wel eens met het idee rondgelopen om een eigen webshop te beginnen maar waar moet je starten? Er komt het nodige bij kijken als je een eigen webshop wilt starten. Wij willen je graag helpen met de begin stappen zodat je zeker weet dat je een vliegende start hebt. Wat gaan we behandelen in dit artikel?

–        Kies een product wat je wil verkopen

–        Kies een bijpassende domeinnaam en naam voor je webshop

–        Kies geschikte software om je webshop mee te ontwikkelen

–        Zorg voor bezoekers door goede marketing

Wat voor product wil je gaan verkopen op je webshop?

Het klinkt misschien erg slap maar je moet eerst een product of dienst weten wat je op je webshop wil gaan verkopen. Denk hier goed over na want het in een later stadium wijzigen is eigenlijk niet te doen. Wil je focussen op een specifieke niche of wil je een webshop breed inzetten en verschillende niches aanspreken? Wil je zelf voorraad beheren of wil je liever gebruik maken van andermans zijn voorraad (dropshipping)? Zorg dat je een duidelijk aanpas hebt en weet wat je wil gaan verkopen en hoe je dit wil gaan verkopen.

Een naam en domeinnaam kiezen voor je webshop

Een eigen webshop beginnen is leuk en hier hoort natuurlijk ook een leuke en passende naam en domeinnaam bij. Wellicht heb je al een naam in gedachten. Hou er ook rekening mee dat je naam voor herkenning kan zorgen bij bezoekers (makkelijk te onthouden) en misschien al wat zegt over je product (als je een niche gekozen hebt). Je kunt het ook breed inzetten maar dat maakt de marketing (hebben we het later over) lastiger.

Naast de naam moet de domeinnaam (URL) voor je webshop natuurlijk ook nog vrij zijn. In Nederland (.NL) zijn ontzettend veel domeinnamen al geregistreerd en is het dus niet mogelijk om deze te registreren en te gebruiken voor je eigen webshop. Check dus of een domeinnaam nog vrij is voordat je verder gaat en registreer deze zodat niemand anders dit meer kan. Je kunt deze checken bij hosting providers of via SIDN als het een .NL domeinnaam betreft.

Webshop software kiezen, welke?

Er zijn heel verschillende partijen die webshop software aanbieden maar welke kun je nu het beste kiezen? Lastig als je er geen verstand van hebt maar gelukkig kun je ook ervaringen van andere bekijken en ook verschillende partijen en pakketten met elkaar vergelijken op webshopvergelijker.nl.

Zorg voor bezoekers en dus goede marketing

Zoals al eerder gezegd is het ontwikkelen van een eigen webshop hartstikke leuk maar je wil natuurlijk ook bezoekers naar je webshop zodat ze producten kopen. Daar is marketing voor nodig en je kunt een deel zelf doen. Je kunt bijvoorbeeld via Social Media een achterban opbouwen. Hou er rekening mee dat dit erg veel tijd kost. Je kunt ook kiezen om via zoekmachines beter gevonden te worden. Dit noemen we SEO (zoekmachineoptimalisatie) maar ook dit is erg tijdrovend en niet voor iedereen weggelegd.

Ben je er niet in thuis en wil je snel resultaat dan is het inschakelen van een marketingbureau geen verkeerde keus. Dit kost een hoop geld maar als je een solide plan hebt en een goed product dan levert dit op de lange termijn vaak op. Garanties bieden kunnen we natuurlijk nooit maar een goede voorbereiding is het halve werk!