Cenc computers
Image default
Electronica en Computers

Wat te doen met de oude niet bruikbare computers op school?

Als (middelbare) school komt u niet meer weg zonder een computerlokaal waar leerlingen kunnen werken. Nu hebben veel scholen jaren lang al computers staan in de bibliotheek en zijn deze niet altijd meer van deze tijd. Deze computers zult u moeten vervangen om met de tijd mee te gaan en de leerlingen de tools te geven die zij nodig hebben. Heeft uw school veel oude computers en weet u niet wat u daarmee moet doen? Dit is niet gek, want veel scholen zitten hiermee en daarom is deze blog geschreven. Hier worden opties gegeven voor oude bruikbare computers en oude niet bruikbare computers.

Bruikbaar? Verwijder de data en verkoop!

Zijn de oude computers nog bruikbaar, maar niet helemaal meer van deze tijd? Dan kunt u ervoor kiezen om de computers te verkopen of te laten opkopen. Zo kunt u kiezen om de computers aan de ouders van de kinderen te verkopen bijvoorbeeld, of misschien geeft u ze wel weg aan deze mensen. Het is dan wel belangrijk dat u alle data verwijderd of vernietigd van de oude computers. Er kunnen heel wat oude gegevens van scholieren op de computers staan en als school bent u verantwoordelijk dat deze niet lekken.

Om het lekken te voorkomen en in één klap alle computers kwijt te zijn, kunt u ervoor kiezen om de computers te laten opkopen door een IT bedrijf. Er zijn verschillende IT bedrijven die als dienst aanbieden om computers op te kopen. Zij geven uw een mooi prijsje voor de computers, komen de computers op locatie ophalen en verwijderen of vernietigen de achtergebleven data op professionele wijze. Als dat gebeurd is, verkopen zij de computers weer door. Zo bent u als school weinig tijd en energie kwijt. Daarnaast bent u ook milieubewust bezig, want op deze manier hoeven er minder nieuwe computers worden gemaakt en komen en minder schadelijke stoffen vrij.

Niet bruikbaar? Laat de computers recyclen!

Hebt u computers die niet of nauwelijks meer bruikbaar zijn? Dan kunt u ook deze computers kwijt aan bepaalde IT bedrijven. Deze IT bedrijven komen de computers ophalen en gaan dan per onderdeel na of het nog bruikbaar is. De onderdelen die bruikbaar zijn worden hergebruikt en de rest zal worden gedemonteerd en gerecycled. Door aan computer recycling te doen zorgt u ervoor dat bepaalde grondstoffen worden teruggewonnen en dat er milieubewust wordt omgegaan met de apparaten.

Bent u geïnteresseerd in het laten opkopen of recyclen van de oude computers op school? Dan is het wel goed om een klein onderzoekje te doen naar de IT dienstverleners. Het is daarbij belangrijk om naar de vergunningen en certificeringen te kijken. Hieruit kunt u opmaken of een bedrijf volgens de regels handelt en weet u zeker dat de data niet op straat komt te liggen. Verder zal u ook moeten letten op het minimaal aantal dat de IT dienstverleners willen ophalen. Vaak komen zij niet langs voor enkele producten en willen zij minimaal 10 producten opkopen. Hou daar dus wel rekening mee.