Cenc computers
Image default
Electronica en Computers

Leer meer over de triac

Je vindt een triac in boormachines, stofzuigers en meer, maar waar kun je dit losse elektrische component kopen?

Triac

Een triac is een halfgeleiderschakelaars en is vergelijkbaar met een thyristor. Het grote verschil is dat een triac overweg kan met wisselstroom. Je vindt triacs in stofzuigers, dimmers, boormachines, licht- en geluidstechniek en meer. Wat een dimmer doet is de hoeveelheid licht regelen, bij een boormachine wordt het toerental geregeld en bij de stofzuiger wordt de snelheid van de motor met de triac bepaald. Een triac is dus een belangrijk elektronisch component in alle apparatuur waar de stroomtoevoer geregeld moet worden. Je kunt zelf een triac kopen indien je er een ter vervanging zoekt of indien je als hobbyist of voor je werk met elektronica bezig bent.

Kijk op: https://www.tme.eu/nl/katalog/triacs_100125/

Triac kopen

Een triac is herkenbaar als blokje met drie pinnen. De pinnen heten: Elektrode 1 (A1 of MT1), Elektrode 2 (A2 of MT2) en Gate (G). De grootte en vorm van het blokje en de pinnen kunnen verschillen. Zo kan er een gat in het blokje zitten of kunnen de pinnen korten of langer zijn. Je kiest bij een triac kopen een uitvoering die overeen komt met de triac die je wilt vervangen. Als je nog niet weet welke je precies nodig hebt, dan kijk je naar eigenschappen. Het is verstandig om contact op te nemen met de elektronicawinkel als je niet precies weet wat je zoekt.

Waar kun je een triac kopen?

Als je een triac wilt kopen, dan doe je dit bij een specialistische zaak. Waarom? Elektrische componenten kun je niet overal vinden. Hoewel je bij vrijwel iedere elektronica winkel apparaten kan kopen waar een triac inzit, is het vinden van alleen dit component zo makkelijk nog niet. Ga je echter online kijken bij tme.eu, dan heb je enorm veel keus in meer dan 500.000 producten, waaronder voor iedere toepassing de juiste triac. Naast de grote keus, is advies bij elektrische onderdelen bestellen belangrijk. Als professionals heb je dit minder nodig, maar als hobbyist is een vraagbaak bij zowel het bestellen als bij technische problemen wel prettig om te hebben. Tot slot is dit ook de reden waarom service belangrijk is, stel je hebt niet het juiste product besteld, dan wil je deze kunnen retourneren.

Leuk om te weten

  1. Wist je dat triac eigenlijk een handelsnaam is, maar door veelvuldig gebruik is dit de algemene term geworden?
  2. Wist je dat de meeste triacs zowel positieve als negatieve stroom kunnen geleiden?
  3. Wist je dat een triac blijft geleiden, ook als de poortstroom stopt? Alleen als de houdstroom onder een bepaald niveau komt, stopt de werking.

Je weet nu meer over de triac. Voor meer vragen over de werking of welke triac kopen in jouw situatie goed is, kun je bij aanschaf met de specialist overleggen.

Op zoek naar meer hoogwaardige elektrische componenten? Bezoek tme.eu waar u kunt kiezen uit meer dan 500.000 beschikbare producten.