Cenc computers
Electronica en Computers

Huis-automatiseringssysteem componenten

Terwijl sommige domoticasystemen hubs vereisen, maken sommige mobiele toepassingen rechtstreeks verbinding met een router, die rechtstreeks verbinding maakt met een IoT-apparaat. Natuurlijk is het beter als er geen hub is, want dat is gewoon een extra kostenpost bovenop de kosten van het IoT-apparaat zelf.

Afstandsbediening

Het kenmerk van domotica is bediening op afstand, via een mobiele applicatie of via een stemassistent.

Mobiele applicatie: Met de mobiele applicatie kunnen gebruikers hun apparaten in real-time bedienen, of het nu gaat om het uitschakelen van de buitenverlichting of het openen van de garagedeur voor een buurman. De app is ook de plek waar gebruikers schema’s kunnen instellen, scènes en groepen van IoT-apparaten kunnen aanmaken en apparaatinstellingen kunnen aanpassen, zoals de perfecte kleur blauw voor de verlichting in de woonkamer. De meeste van de IoT-apparaten die we hebben beoordeeld, hebben apps voor Android- en iOS-apparaten, waardoor ze compatibel zijn met de meeste mobiele apparaten en tablets.
Spraakassistenten: Als domotica de sundae is, denk dan aan spraakassistenten als de kers op de top. Met spraakassistenten kunt u apparaten met uw stem bedienen, of het nu gaat om het uitschakelen van een beveiligingssysteem terwijl u de voordeur binnenloopt, het tonen van de beelden van uw videodeurbel op uw Echo Show-apparaat of het instellen van een timer op een slimme luidspreker terwijl u uw handen vol heeft met kookgerei. De meeste IoT-apparaten werken met een van de drie spraakassistenten: Alexa, Google Assistant en Siri.

Cloud computing met domotica

In plaats van domotica-systemen te baseren op een speciaal IP-adres of een high-end computer, zijn veel systemen gebaseerd op een cloud, die zowel betaalbaarder als gebruiksvriendelijker is.4 De Nest-camera’s hebben bijvoorbeeld geen sleuven voor micro-SD-kaarten, waarmee beelden lokaal zouden kunnen worden opgeslagen. In plaats daarvan worden alle opgenomen beelden automatisch geüpload naar een cloud-server, die alleen toegankelijk is via een Nest Aware-abonnement, zoals beschreven op onze Nest-prijzenpagina. In het algemeen is cloud computing ongelooflijk populair op het internet, dus IoT-apparaten zijn geen uitzondering.

Besturingsprotocollen
De manier waarop ICT-apparaten verbinding maken met het internet en met elkaar is hun besturingsprotocol; als IoT-apparaten mensen zijn, beschouw het protocol dan als hun gemeenschappelijke talen. Net als op aarde zijn er een paar verschillende talen, of protocollen, die apparaten kunnen spreken, waaronder:

WiFi: WiFi is veruit het meest voorkomende besturingsprotocol; het betekent dat uw IoT-apparaat gebruik zal maken van het reguliere internet dat door uw internetprovider wordt geleverd. Hoewel dit geen extra hub vereist, kan het uw websurfsnelheid vertragen, vooral als u een ton van verschillende IoT-apparaten tegelijk hebt ingesteld.
Z-Wave: Wil je niet knoeien met de WiFi van je huis? Z-Wave is een draadloze technologie die niet interfereert met uw WiFi; in plaats daarvan werkt het op laag vermogen op 908.42 Mhz in de VS en Canada.5
ZigBee: Vergelijkbaar met Z-Wave, ZigBee is een mesh-netwerk en een universele taal die IoT-apparaten laat communiceren.
Thread: Thread is een ander low-power, wireless mesh networking protocol gebaseerd op een IP-adres open standaard; het laat IoT-apparaten verbinding maken met elkaar en de cloud.
Bluetooth: Tot slot is Bluetooth een andere mesh-technologie waarmee mensen IoT-apparaten kunnen bedienen en controleren en systemen kunnen automatiseren.
Voor de meeste mensen zullen apparaten met een WiFi-verbinding voldoende zijn, maar voor meer geavanceerde slimme huizen wilt u misschien overschakelen op een mesh-netwerk zoals Z-Wave of ZigBee.

https://denko.nl/domotica/