Cenc computers
Image default
Electronica en Computers

De verschillen tussen inkjet- en laserprinters

Wanneer je een nieuwe printer nodig hebt, heb je de keuze tussen een laserprinter en een inkjetprinter. Er zit aardig wat verschil tussen inkjet- en lasertechnologie. Een inkjetprinter biedt uitkomst wanneer je hem thuis gebruikt en kwalitatief goede foto’s wilt printen. De laserprinter is snel en hierdoor handiger op kantoor. Ook is het goedkoper om te printen met een laserprinter als je grote hoeveelheden print. In dit artikel worden de twee type printers verder met elkaar vergeleken. 

Wat is lasertechnologie? 

Bij een laserprinter wordt geen inkt gebruikt, maar toner om een afdruk te maken. Toner is een poeder die door een hoge temperatuur op de pagina wordt gesmolten. Wanneer je hiermee print, hoef je ze niet vaak te vervangen aangezien ze lang mee gaan. Toner is goedkoper dan inkt, maar wel minder goed in het afdrukken van kleuren. Laserprinters zijn ideaal voor op kantoor aangezien ze snel zijn en grote hoeveelheden kunnen afdrukken. Een laserprinter kopen kan eenvoudig via Refurbished Printer NL.

Wat is inkjettechnologie? 

Een inkjetprinter drukt af door kleine druppeltjes inkt in een bepaalde vorm op de pagina te spuiten. Deze inkt komt uit cartridges en dit zijn plastic cap sules. Cartridges worden verkocht met zwart inkt erin, maar ook met andere kleuren. De meeste printers hebben cartridges met basiskleuren, maar er bestaan ook inkjetprinters met ruimte tot wel negen verschillende cartridges om veel verschillende kleuren af te kunnen drukken. 

Wat is goedkoper voor mij? 

Een laserprinter is duurder om aan te schaffen, maar print voordeliger met toner. Toner print voordeliger dan inkt, want toners gaan een stuk langer mee dan cartridges. Dit kan op de lange termijn aardig wat geld besparen. Bij een cartridge kan inkt uitdrogen, dit kan bij tonerpoeder niet. Wanneer je veel print is een laserprinter dus het voordeligste en wanneer je bijna nooit iets print is het handiger om voor een inkjetprinter te kiezen.