Cenc computers
Image default
Woningen

Hoe blijft een ladder goed staan?

Wanneer je te werk gaat met een ladder is het belangrijk dat je veilig te werk gaat. Dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor de langskomende mensen. Staat de ladder stabiel, dan sta je veilig op de ladder. Je gaat pas werken op een ladder wanneer die goed en stevig neergezet is, maar hoe weet je nou wanneer de ladder goed staat en jij veilig kan gaan werken? Lees dan dit artikel verder om erachter te komen. Wil jij een rolsteiger kopen? Dan kan dat bij Rolsteiger.net.

Let op de hoek van de ladder

Voordat je op de trap gaat, is het belangrijk om de hoek van de trap te controleren. Het is belangrijk dat de ladder een hoek van 75 graden heeft. Je kan gemakkelijk testen of jouw ladder een hoek van 75 graden heeft. Dit kan je al controleren door jouw tenen tegen de voeten van de ladder te zetten en vervolgens jouw armen naar voren te strekken. Raak je de ladder aan, dan is de kans groot dat de ladder nog niet goed staat en jij dus niet veilig de trap op kan. Het is dus veilig wanneer jij de ladder niet gemakkelijk aan kan raken. 

De ondergrond van de ladder

Het is ook van belang dat jij op let op welke ondergrond jij de ladder zet. Het is veiliger om de ladder op een harde en stabiele ondergrond te zetten. Een zandondergrond is niet veilig. Doe dit niet, want de kans is groot dat de ladder dan verplaatst wanneer jij erop gaat staan. Je kan er wel voor kiezen om de ondergrond steviger te maken. Zet je ladder niet zomaar op een ondergrond neer. 

Hoe klim je veilig omhoog?

Als je omhoog wilt klimmen op de ladder, kan je dit beter doen met je gezicht naar de ladder toe. Let ook goed op dat jouw voeten goed op de tredes van de ladder staan. Klim voorzichtig de trap op en doe dit niet te gehaast. Ook is het belangrijk dat jij stevige en slipvaste werkschoenen draagt. Klim niet helemaal tot de laatste trede, want zo heb je zelf minder goed balans. Het verstandigst is om niet hoger te klimmen, dan de vierde trede van boven. Wil je met gereedschappen de ladder op? Doe dit dan met een gereedschapsgordel. Zo kan je veilig naar boven klimmen en laat je niet zomaar gereedschappen vallen.