Cenc-computers

Wat is een strategisch marketingplan?

In een marketingplan ga jij exact opnemen wat je business gaat doen op de markt. Je neemt er je doelstellingen in op, samen met de activiteiten die je uitvoert, de financiële kijk op je business, een bedrijfsanalyse en een concurrentieanalyse. Het is een compleet marketingplan over waar jij op dit moment staat en waar je naartoe wilt groeien. Het is een waardevolle toevoeging voor elke onderneming. Het is verstandig om hieraan te beginnen alvorens je begint met het starten van een bedrijf. Zo weet jij zeker dat je een goede start ervaart en altijd kunt terugvallen op je deugdelijke informatie. Een strategisch marketingplan opstellen mag daarom niet ontbreken.

Een voorbeeld van een goed marketingplan schrijven

Je marketingplan begin je met het analyseren van je bedrijf. Je kijkt naar wat je aanbiedt, vanuit welke plek je dat doet, met wie en hoeveel dat kost en oplevert. Vervolgens onderzoek je je concurrenten. Wat doen zij en hoe gaan zij met bepaalde zaken om? Hier kun je van leren. Als derde stap kijk je naar je eigen doelgroep. Wie zijn jouw (potentiële) klanten? Wat waardeert de klant in jouw product of dienst? En wat zijn hun behoeften en wensen? Vervolgens werk je door naar een SWOT-analyse waarin jij al de sterke punten, zwakke punten, kansen en bedreigingen voor je business omschrijft. Zo ontdek je waar je mogelijkheden om te groeien liggen en waar je extra aandacht aan moet schenken. Je marketingplan behandelt daarna je marketingstrategie en een actieplan. Hierin formuleer je jouw doelstellingen en activiteiten zo duidelijk mogelijk. Dit doe je aan de hand van de SMART-methode. Als laatste focus je je op de financiële mogelijkheden. Hoeveel heb je te besteden aan marketing en hoeveel gaat dat opleveren? Maak hiervan een overzicht en neem dit op in je strategische marketingplan.

Jouw marketingplan schrijven voor jezelf en anderen

Uiteraard help je jezelf enorm met het opstellen van een plan als dit. Je weet hoe je business ervoor staat en welke kant je op kunt gaan. Daarnaast helpt het eventuele investeerders en andere stakeholders om je bedrijf te leren kennen. Of beter gezegd: de strategie achter je bedrijf. Dit kan hen doen besluiten wel of niet met je in zee te gaan, dus onderschat het maken van dit plan niet.

Hulp bij het schrijven van een strategisch marketingplan

Een bedrijf met ervaring in online marketing kan jou helpen met het opstellen van een marketingplan. Wellicht vind je het lastig om te beginnen of heb je er weinig tijd voor. Omdat het een vrij cruciaal onderdeel voor je onderneming is zul je er toch een moeten hebben. Laat daarom een specialist helpen met het schrijven van je strategisch marketingplan.

https://www.omcbase.nl/marketingplan/