Cenc computers
Image default
Banen en opleidingen

De verschillende shifts binnen 5 ploegendienst

Ploegendiensten komen steeds meer voor bij bedrijven. Dit doen ze om de continuïteit te verbeteren van het bedrijf. Veel mensen die ergens solliciteren weten alleen niet precies wat het inhoudt. Dit resulteert dan in het niet weten wat ze te wachten staat. Daarom gaan wij je uitleggen wat er precies mee bedoeld wordt.

Wat is een ploegendienst?

Bij een ploegendienst is een bedrijf altijd geopend en dus nooit gesloten. Om dit te kunnen doen moeten er mensen aanwezig zijn. Kort gezegd 24/7 moeten mensen diensten draaien om de zaak draaiende te houden. Meestal zijn dit dus vijf ploegen, je hebt dan dus vijf verschillende diensten die je moet draaien. Hier leggen we uit welke shifts er bestaan binnen 5 ploegendienst.

Je hebt hierbij natuurlijk ook te maken met de verschillende functies die opgevuld moeten worden. Je hebt natuurlijk meerdere taken en dus ook meerdere functies. Iedereen moet die diensten dan draaien of iedereen moet elke functie kunnen. De diensten zien er dan als volgt uit. Je begint met twee ochtenddiensten, dan ga je naar twee middagdiensten en je eindigt met twee nachtdiensten. 

Als deze zes dagen voorbij zijn dan ben je vier dagen vrij. Na die vier dagen begint het riedeltje met die zes dagen weer opnieuw. Let wel op niet ieder bedrijf doet dit op dezelfde manier. De meeste werknemers vinden dit de meest fijne manier, maar sommige werkgevers kiezen ervoor om drie tot vier dagen dezelfde shift te geven dan een aantal dagen vrij.

Dan werk je drie dagen een nacht dienst, dan twee dagen vrij, dan werk je weer drie late diensten, dan ben je weer twee dagen vrij, dan heb je drie vroege diensten en je eindigt weer met twee dagen vrij. Hierna begint het allemaal weer opnieuw. Dit ligt dus geheel aan het bedrijf waarvoor je werkt. 

Welke bedrijven hanteren dit?

Het verschilt echt per bedrijf meestal zijn het wel typische bedrijven die dit doen. Bedrijven die dus echt 24/7 open zijn. Meestal weet je dat ook wel van tevoren omdat ze als bedrijf dat ook aangeven, maar het kan ook zijn dat ze ’s nachts dicht zijn en er alleen gewerkt wordt qua voorbereiding.

Voordat je solliciteert kun je onderzoek doen naar het bedrijf en dan kijken welke openingstijden zij hanteren. Als je ziet dat ze 24/7 open zijn dan weet je al dat die diensten er zijn en anders kun je het altijd vragen tijdens het gesprek. Op zoek naar een vacature met 5 ploegendienst? Bekijk de blogs van Synsel. Zij bieden vele vacatures met jouw eisen. Hier kunnen de ploegendiensten dus ook onder vallen. Geef aan welke diensten jij het liefst werkt en in welk werkveld en het wordt geregeld.

https://synsel.nl/