Cenc computers
Electronica en Computers

De vele voordelen van 3D printen voor architecten

Architecten zijn dag in dag uit bezig met het ontwerpen van gebouwen. Vroeger werd alles nog met behulp van potlood en papier ontworpen. Het ontwerpproces heeft door de jaren heen echter een behoorlijke vlucht genomen. Zo is het tegenwoordig haast ondenkbaar dat iets nog met de hand ontworpen wordt. Iedere architect gebruikt nu namelijk een tekenprogramma om een ontwerp in te tekenen. Dit is niet alleen een stuk makkelijker, maar je kunt ook zien hoe het er straks uit komt te zien. Naast het tekenen zien we ook steeds vaker dat architecten gebruikmaken van fysieke ontwerpen. Hiervoor wordt tegenwoordig een 3D printer ingezet. Ben je zelf architect en benieuwd of zo’n printer iets voor jou is? Wij zetten hieronder de vele voordelen van een 3D printer voor architecten op een rijtje!

1. Je krijgt een nog beter beeld

Heb je nog geen 3D printer? Dan maak je ontwerpen in 3D op de computer. Hierdoor wordt het ontwerp al behoorlijk visueel. Je kunt een gebouw namelijk aan alle kanten bekijken. Het is zelfs mogelijk om in een gebouw te kijken. Ondanks de vele mogelijkheden kan het met een 3D printer toch allemaal nog een stuk duidelijker worden gemaakt. Je bouwt het ontwerp namelijk op schaal na. De printer kan de verschillende onderdelen van een gebouw printen, waarna je het alleen nog maar in elkaar hoeft te zetten. Je krijgt zodoende natuurlijk een nóg beter beeld van hoe het ontwerp er uiteindelijke uit komt te zien!

2. Nog meer details

Moet je iets ontwerpen met veel details? Dan weet je ongetwijfeld dat dit met de computer behoorlijk lastig is. Je kunt namelijk lang niet altijd de kleinste details zo weergeven zoals je zelf wilt. Hierdoor kan het ontwerp in de praktijk uiteindelijk afwijken van het model op de computer. Wil je exact in kaart brengen hoe een gedetailleerd ontwerp eruit komt te zien? Dan biedt een 3D printer uitkomst. De nieuwste 3D printers kunnen namelijk zelfs de kleinste details printen. Je kunt een opdrachtgever op deze manier altijd tonen hoe het ontwerp er uiteindelijk uit komt te zien. Het gaat weliswaar nog om een model op schaal, maar de details worden ook hier goed zichtbaar. Om het nog makkelijker te maken, is het raadzaam voor een printer met nozzles te gaan. Heb je reeds een printer zonder nozzles? Dan kun je deze aanschaffen bij ultimaker spare parts. Dit is ook ideaal wanneer de nozzles van jouw huidige printer ‘op’ zijn.

3. Het scheelt je veel tijd

Er zijn architecten die een maquette maken om een bouwwerk op schaal te creëren. Het kost echter ontzettend veel tijd om zo’n bouwwerk van top tot teen in elkaar te zetten. Beschik je als architect over een 3D printer? Dan kost het je aanzienlijk minder tijd om een fysiek ontwerp te maken. Je maakt het ontwerp op de computer en drukt het vervolgens af via de 3D printer. Het apparaat heeft binnen de kortste keren jouw opdracht uitgewerkt. Gaat het om een groot ontwerp? Dan neemt het printen mogelijk veel tijd in beslag. Dit is echter geen probleem. Je kunt de tijd namelijk gebruiken om aan andere zaken te werken. Indien je als architect over een 3D printer beschikt, kun je dus een stuk efficiënter werken. Indien een architect een 3D printer heeft, scheelt dit niet alleen voor hemzelf tijd. Ook zijn opdrachtgevers profiteren hier namelijk van. Zij krijgen immers een stuk sneller een model voorgeschoteld dankzij de mogelijkheden van een 3D printer.

 

 

 

Advertorial:

Wil jij ook hoger in Google komen?

Online marketing bureau Adbull is de specialist op het gebied van SEO en linkbuilding. We laten graag gratis en geheel vrijblijvend zien wat we kunnen! Vraag direct de Gratis SEO Analyse t.w.v. € 249,- aan. ** Voor webdesigners en marketingbureaus bieden we onze linkbuilding diensten ook white label aan. **

www.adbull.nl