Cenc computers
Image default
Electronica en Computers

Configureer jouw Microsoft 365-tenant voor een betere beveiliging

Thema’s als veilig werken in de cloud en IT beveiliging zijn hot topic. De kans is groot, dat wanneer je werkzaamheden op een computer uitvoert, dat je werkt met Microsoft 365. Maar hoe zit het met de Microsoft 365 beveiliging? Veel werken met persoons- of bedrijfsgevoelige informatie die uiteindelijk in de cloud terecht komt. Het is belangrijk dat deze gegevens veilig staan opgeslagen. Er zijn verschillende manieren voor een betere Microsoft 365 beveiliging. Een van de manieren is om een Microsoft 365-tenant te configureren. Hoe dat precies in zijn werk gaat lees je in dit artikel. 

Wat is een Microsoft 365-tenant

Laten we starten met de vraag wat een tenant inhoudt. Wanneer je als organisatie gebruik maakt van de diensten van Microsoft, dan maakt Microsoft een tenant waarin alleen jij rechten krijgt voor toegang. Het is mogelijk om je mail domein aan het tenant toe te voegen. Let hierbij op dat je jouw mail domein slechts aan één tenant toe kan voegen. Dit heeft te maken met de Microsoft 365 beveiligingsmaatregelen. Deze bestaat uit een unieke naam, die na het aanmaken van het tenant niet meer aangepast kan worden. Experimenteer daarom niet met je domein-naam.  

Start met het checken van je Office 365 Secure Score

Een goede tool om jouw Microsoft 365 beveiliging te optimaliseren is door je Microsoft 365 Secure Score te checken. De Secure Score analyseert de beveiliging van jouw organisatie. Dit op basis van jouw reguliere activiteiten en beveiligingsinstellingen. Dit zegt veel over de staat van de Microsoft 365 beveiliging. Je krijgt een score. Het advies is om deze meteen te noteren. Na het aanpassen van een aantal instellingen zul je zien dat de score hiermee omhoog gaat en daarmee ook de mate van beveiliging. Naast dat het goed is om te streven naar een maximale score, zorgt het voor een stuk bewustwording wat je kunt doen om de informatieomgeving zo veilig mogelijk te maken. 

Zorg voor een goed afgestemd beleid voor jouw Microsoft 365 beveiliging

Na het checken van je score en het doorvoeren van de instellingen is het belangrijk om het beleid af te stemmen voor het dreigende beheer in de Microsoft 365 Defender-portal. De Defender-portal beschikt over mogelijkheden voor je Microsoft 365 beveiliging en je digitale omgeving te beschermen. Hier vind je ook rapporten en dashboards die je ter controle kunt gebruiken. Ook kun je hieruit opmaken of het nodig is om actie te ondernemen. In sommige gevallen is er sprake van standaard beleid configuraties, maar dit is niet altijd het geval. Het is belangrijk om dit af te stemmen. Dit beleid vind je onder e-mail en samenwerking, beleid en regels en vervolgens onder beleid voor bedreigingen. Hier kun je de instellingen voor bedreiging beheer afstemmen. Dit is nog een goede stap in de richting van een veilige digitale omgeving.

 

https://www.cumulusit.nl/diensten/microsoft-365-beveiliging/