Cenc computers
Image default
Electronica en Computers

4 tips voor de aanschaf van een nieuwe laptop

Is je laptop aan vervanging toe, of ga je voor het eerst een laptop aanschaffen? Dan kan het best lastig zijn om te beslissen welke laptop je het beste kunt kopen. Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Gebruik dan de volgende vier tips voor de aanschaf van een nieuwe laptop.

 

1.     Kies de juiste grootte

Bij laptops kopen is het handig om jezelf eerst de vraag te stellen of je de laptop alleen thuis gebruikt, of juist veel buitenshuis. Als je veel onderweg bent zijn grootte en gewicht van de laptop zeer relevant. Een lichtgewicht, klein exemplaar past makkelijker in de (rug)tas. Voor scholieren is een kleiner exemplaar daardoor vaak het meest praktisch. Houd er wel rekening mee dat de grootte van de laptop ook invloed kan hebben op het werkplezier. Een kleinere laptop heeft een kleiner scherm en (vaak) een kleiner toetsenbord. Als je vele uren achter je laptop zit kan dit een nadeel zijn. In dat geval kun je beter een wat groter exemplaar kiezen, met een volwaardig toetsenbord.

2.     Let op het besturingssysteem

Voor laptops zijn verschillende besturingssystemen beschikbaar. Windows van Microsoft is bijvoorbeeld een erg bekende, en ook MAC OS X van Apple kennen de meeste mensen wel. Er zitten onderling flinke verschillen tussen deze systemen. Ben je het ene systeem gewend? Dan kan het best wennen zijn om met een ander besturingssysteem aan de slag te gaan. Let bij aanschaf van de nieuwe laptop daarom op het besturingssysteem. Wil je het liefst alleen online werken? Dan kun je ook kiezen voor een Chromebook. Deze draait op Chrome OS van Google. In dat geval heb je wel altijd een internetverbinding nodig om er op te werken.

3.     Nieuw of refurbished?

Is je budget eigenlijk niet toereikend voor een nieuwe laptop met alle functionaliteiten die je wenst, maar wil je wel een laptop kopen? Dan is het de moeite waard om te kijken naar refurbished exemplaren. In tegenstelling tot tweedehands exemplaren zijn de refurbished varianten volledig nagekeken en waar nodig gerepareerd. Hierdoor koop je dus een gebruikt, maar wel goed functionerend apparaat. En dat voor een (veel) lagere prijs dan een nieuwe laptop.

4.     Kies het juiste beeldscherm

Misschien denk je: een beeldscherm is een beeldscherm. Toch kunnen er ook tussen verschillende typen beeldschermen flinke verschillen zitten. Zo zijn er glanzende en matte schermen. Op een glanzend scherm worden foto’s en video’s beter weergegeven, maar heb je wel sneller last van weerspiegeling. Wil je weerspiegeling voorkomen? Dan kun je beter voor een mat scherm kiezen. Daarnaast kun je ook letten op de resolutie van het scherm. Hoe hoger die resolutie, hoe hoger de schermkwaliteit.

https://laptops4all.nl