Cenc computers
Verbouwen

Wanneer is een dakkapel nokverhoging aan te raden

Een dakkapel nokverhoging is een vorm van een dakkapel waarbij het woonoppervlak gelijk drastisch wordt vermeerderd. We keken voor je naar die situaties waarbij een  nokverhoging aan te raden is. Daarnaast keken we ook naar zaken waarmee je rekening moet houden en zaken die de prijs van een dergelijke nokverhoging bepalen.

 

Een dakkapel nokverhoging voor jouw situatie

Een nokverhoging is een manier van jouw woonoppervlak vergroten waarbij de hoogte van de nok verandert. Het kan gaan om een verhoging waarbij de nok tweezijdig wordt verhoogd en een situatie waarbij de nok eenzijdig wordt verhoogd. In het geval van de tweezijdige nokverhoging ontstaat een woonoppervlak waarbij een extra verdieping wordt gebouwd op je huis. De totale nok komt omhoog en dat gebeurt tot op sta hoogte. Een dergelijke verhoging wordt vaak gekozen wanneer er meerdere slaapkamers op de zolder moeten komen. Een enkele nokverhoging zorgt eveneens voor meer woonoppervlak maar je kan dan hooguit twee kleinere kamers op zolder bouwen terwijl je er anders wel drie of meer kunt maken.

 

Waar houd je rekening mee

Laat je een dakkapel nokverhoging bouwen dan is er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Het eerste aspect is heel belangrijk en het kan je een hoop geld besparen door dit goed door te nemen. We hebben het hier over de vergunning die nodig is voor een nokverhoging.

De meeste gemeenten hebben een welstandscommissie die behoorlijk streng is. Je mag niet zomaar een verandering aanbrengen aan de constructie van je huis naar de straatkant toe. Het straatbeeld mag immers niet zomaar drastisch veranderen. Men is hier extra streng in wanneer nog geen van jouw buren een dakkapel heeft. Je zal dus altijd voordat  er een nokverhoging wordt gebouwd de vergunning moeten regelen bij de gemeente. Dat is een klus die de aannemer het beste voor jou kan regelen.

De omgevingsvergunning wordt aangevraagd bij de welstandscommissie en pas na het verstrekken van deze vergunning kan de nokverhoging worden geplaatst.

Zaken die de prijs bepalen

Een nokverhoging heeft een behoorlijk prijskaartje en de hoogte daarvan wordt bepaald door een aantal zaken. Zo moet je denken aan het materiaal van de nokverhoging. In de meeste gevallen wordt gekozen voor een nokverhoging van hout of kunststof omdat  dit gemakkelijk te plaatsen is. Aan deze beide materialen hangt een prijskaartje.

Kunststof is vaak een stuk goedkoper dan hout. Daarnaast wordt gekeken naar de afmeting van de nokverhoging. Een standaard maat nokverhoging kan door de fabrikant gemakkelijk worden geleverd. Een stuk maatwerk zal kostbaarder zijn om te maken. De machines van de fabrikant moeten speciaal worden ingesteld om de nokverhoging te maken. Dat heeft tot gevolg dat de prijs stijgt. Confectie is dus altijd een goedkopere keuze. Verder doe je er altijd verstandig aan om een nokverhoging te laten opbouwen door een aannemer of leverancier die bij jou in de buurt gevestigd is. Je betaalt namelijk altijd reiskosten voor een aannemer of leverancier en die kunnen flink oplopen. Dat is zeker het geval wanneer er van speciaal vervoer gebruik moet worden gemaakt.

Voordeel van kunststof

Het voordeel van kunststof is dat het langer mee gaat dan hout, en dat je het niet hoeft te verven om het hout in goede conditie te houden. Het is een duurzamer product welke ook minder onderhoud vergt.