Cenc computers
Image default
Verbouwen

Wat is Industriële interieurinrichting eigenlijk

Industriële interieurinrichting is een stijl die teruggrijpt naar de tijd van de industriële revolutie. Kenmerkend zijn de ruwe, onafgewerkte looks en het gebruik van materialen zoals metaal, hout en beton. Deze stijl benadrukt de constructie van een gebouw, waarbij elementen die normaal verborgen zijn, zoals leidingen en betonnen muren, juist in het zicht blijven.

De inspiratie komt van oude fabrieken en pakhuizen waar functionaliteit voorop stond. Daarom zie je vaak dat in een industrieel interieur de ruimtes groot en open zijn. Men probeert een gevoel van ruimtelijkheid te creëren, vaak versterkt door grote ramen die veel licht binnenlaten en het gebruik van metalen trappen en balustrades.

Hoe creëer je een industriële sfeer in huis

Als je verliefd bent op de industriële look, begin dan met de basis: de materialen. Onbewerkt hout voor je tafel of planken, Betonlook gietvloeren of vloeren en metalen lampen of krukjes. Deze materialen zijn niet alleen stoer maar ook heel duurzaam. En denk groot; hoge plafonds en grote, open ruimtes zijn essentieel voor deze stijl.

Grote ramen zijn ook een must-have. Ze zorgen niet alleen voor veel natuurlijk licht, wat essentieel is in elk interieur, maar benadrukken ook de ruimtelijkheid. Als je niet gezegend bent met grote fabrieksramen, kun je dit effect nabootsen door te kiezen voor donkere raamkozijnen en transparante gordijnen of zelfs helemaal geen raambekleding.

Tips voor het combineren van modern en industrieel

Het vinden van de juiste balans tussen koel industrieel en warm modern is cruciaal. Een strakke moderne bank kan bijvoorbeeld prachtig contrasteren met een ruwe bakstenen muur. Of combineer moderne kunst met vintage industriële accessoires voor een spannend effect.

Voorbeelden van geslaagde combinaties zijn overal te vinden; van Pinterest tot woonmagazines. Kijk rond, laat je inspireren en experimenteer met verschillende texturen en materialen totdat je de perfecte mix vindt die bij jou past.

Verlichting maakt het verschil

In een industrieel interieur speelt verlichting een sleutelrol. Ga voor grote metalen hanglampen boven je eettafel of kies voor staande lampen met een vintage uitstraling om een hoekje uit te lichten. Het gebruik van spots kan helpen om kunstwerken of bepaalde delen van je kamer te accentueren.

Goed gekozen verlichting kan een ruimte maken of breken. Het helpt om sfeer te creëren maar is ook functioneel. Zorg voor voldoende lichtbronnen zodat je op elke plek in huis genoeg licht hebt om te lezen, werken of ontspannen.

Accessoires die niet mogen ontbreken

Accessoires zijn de kers op de taart in elk interieur. In een industrieel interieur kun je denken aan vintage fabriekslampen, oude lockerkastjes of metalen rekken als boekenkast. Maar ook kunst mag niet ontbreken; denk aan grote abstracte schilderijen of zwart-wit fotografie.

Niet alleen grote meubels en accessoires tellen mee, ook kleinere items zoals metalen mandjes voor tijdschriften of robuuste snijplanken maken het plaatje compleet. Denk aan details die niet alleen mooi maar ook functioneel zijn.

Industrieel wonen in verschillende ruimtes

In de keuken kies je bijvoorbeeld voor roestvrijstalen apparatuur gecombineerd met betonnen werkbladen of robuuste houten planken als open kastjes. Een grote eettafel van gerecycled hout maakt het af.

In de woonkamer kun je spelen met verschillende materialen en texturen. Een leren bank past goed bij metalen bijzettafels en grove houten meubels. Zorg voor voldoende groene planten om wat leven en kleur in de ruimte te brengen.

In de slaapkamer kun je gaan voor bedlinnen in natuurlijke tinten, gecombineerd met industriële nachtkastjes of lampen. Een groot kunstwerk boven het bed kan als statement piece dienen en de ruimte persoonlijkheid geven.