Cenc-computers

Een noodstroomaggregaat: wat is dat?

Een noodstroomaggregaat heeft absoluut periodiek onderhoud nodig om te kunnen garanderen dat alles blijft functioneren. Maar eerst: wat is een noodstroomaggregaat eigenlijk? De gankelijke afkorting voor dit apparaat is NSA. Dit is een apparaat dat fungeert als stroomtoevoer. Het is voor verschillende doeleinden inzetbaar, zoals tijdens een festival op een weiland of als backup voor wanneer de stroom binnen een ziekenhuis uitvalt. Een generator draagt dus veel verantwoordelijkheid. Onderhoud aan jouw noodstroomaggregaat mag dus niet ontbreken.

Is onderhoud voor mijn noodstroomaggregaat nodig?

Een noodstroomaggregaat doet dienst als stroompunt als er op dat moment op die plek geen beschikking is over een regulier stroomnetwerk. Je moet er te allen tijde op kunnen vertrouwen dat deze zijn werk honderd procent correct doet. In sommige situaties kan deze namelijk levens redden. Ook bij minder bedreigende situaties kan een aggregaat de oplossing zijn voor een groot probleem. Van belang is dus dat jij zorgt dat het werk continu kan doorgaan door middel van een NSA. Onderhoud hieraan is dus zeer belangrijk.

Hoe zorg ik voor dat onderhoud?

Op een bepaald moment moet je kijken of je NSA nog voldoende naar behoren werkt. Als je een aggregaat koopt dan moet je weten dat er vaak een jaarlijkse inspectie verplicht is om uit te voeren. Daarnaast is het verstandig om zelf ook maandelijks een controle uit te voeren over je aggregaat. Je kunt dit doen door te kijken naar visuele aspecten. Zie je bijvoorbeeld een lekkage of hoor je een vreemd geluid?

Proefdraaien is een goede methode

Proefdraaien is ook een slimme zet als het gaat om het controleren van je noodstroomaggregaat. Er zijn twee soorten proefdraaien. Zo kun je onbelast proefdraaien en belast proefdraaien. In het eerstgenoemde voorbeeld kijk je naar het feit of de NSA aanslaat en of de motor stabiel blijft draaien. Ga je vervolgens belast proefdraaien, dan kun je direct zien op je aggregaat het beoogde vermogen ook constant kan leveren. Let daarbij op dat bij onbelast proefdraaien de brandstof slechts deels wordt verbrandt. Hierdoor ontstaat snel roetvorming, wat niet goed is voor de aggregaat.

Een specialist kan je helpen

Uiteraard kun je alles zelf checken, maar als je niet zeker weet hoe dit moet kun je het beste samenwerken met een deskundige op dit gebied. Deze kan jou adviseren over de beste manieren waarop jij je noodstroomaggregaat kunt onderhouden.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/onderhoud-noodstroomaggregaat-nsa/