Cenc computers
Image default
Aanbiedingen

Intensieve versus extensieve zoetstoffen, wat is het verschil eigenlijk?

Zoetstoffen, we worden er vandaag de dag steeds meer aan blootgesteld. Het zit tegenwoordig niet alleen maar in zero sugar en light producten, maar ook meer en meer in producten waarvan je het op het eerste gezicht helemaal niet verwacht. De kans is dan ook groot dat jij ook één of meerdere producten gezoet met zoetstoffen in de keukenkastjes hebt liggen. Misschien heb je hier vanwege gezondheidsredenen bewust voor gekozen, misschien zijn de zoetstoffen jouw keukenkastjes binnen geglipt zonder dat je het wist. Wat veel mensen niet weten is dat zoetstoffen in twee categorieën kunnen worden ingedeeld: intensief en extensief. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? In deze blog leggen we jou dat graag uit.

Wat zijn intensieve zoetstoffen?

Intensieve zoetstoffen zijn, zoals al wel een beetje uit de naam kan worden opgemaakt, zoetstoffen die vele malen zoeter zijn dan suiker. Vandaar het woordje ‘intensief’. Deze zoetstoffen met een zeer hoge zoetkracht die soms wel 30.000 keer zo groot kan zijn dan die van standaard suiker worden op een kunstmatige manier in een fabriek gemaakt. Ze bevatten nauwelijks of geen calorieën. De bekendste intensieve zoetstof is aspartaam. Hoewel één gram aspartaam evenveel calorieën bevat als één gram suiker, levert het nauwelijks calorieën op. Dit komt omdat aspartaam ongeveer 200 keer zoeter is dan suiker waardoor je er veel minder van nodig hebt. Andere voorbeelden van intensieve zoetstoffen zijn stevia en Acesulfaam K.

Wat zijn extensieve zoetstoffen?

Extensieve zoetstoffen zijn minder zoet dan suiker. Dit soort zoetstoffen kennen dan ook een veel minder hoge zoetkracht, maar bevatten aan de andere kant ook minder calorieën dan suiker. Wel bevatten extensieve zoetstoffen meer calorieën dan intensieve zoetstoffen. De bekendste groep extensieve zoetstoffen zijn de zogenaamde polyolen. Deze zoetstoffen kun je herkennen aan het feit  dat ze bijna allemaal eindigen op het woordje ‘-tol’ aan het eind. Denk bijvoorbeeld aan sorbitol, mannitol en xylitol. Het is echter sterk af te raden om grote hoeveelheden van dit soort polyolen binnen te krijgen, vooral wanneer je er van nature al gevoelig voor bent. Polyolen kunnen bij een inname van 40 gram of meer leiden tot diverse darmproblemen, waaronder buikkrampen, winderigheid en soms zelfs diarree. Vaak staat dan op het product aangegeven dat het een laxerende werking kan hebben.

https://www.vehgroshop.nl/