Cenc computers
Gezondheid

De e-sigaret heeft veel te bieden

Sinds de opkomst van de e-sigaret, in het jaar 2000, is de populariteit hiervan immens gestegen. Zo’n e-sigaret, waarvan de volledige naam elektronische sigaret is, verdampt een vloeistof van smaakstoffen dat is gemengd met andere stoffen. Dit mengsel, ook wel genoemd e-liquid, wordt in de e-sigaret zéér heet waardoor deze verdampt, deze dampen kunnen dan door de gebruiker worden geïnhaleerd. Zodra een product als deze populair wordt, gaan allerlei bedrijven kijken naar hoe zij een variant of toevoeging hierop de markt op kunnen brengen. Zo zijn er tal van modellen en smaken beschikbaar, hierdoor is verveling uitgesloten.

Vervangen van vloeistof

Het overgrote deel van de e-liquids bestaan uit vier ingrediënten; propyleenglycol, plantaardige glycerine, nicotine en smaakstof. Deze e liquids worden gekenmerkt door een PG/VG verhouding. Als de e-sigaret gebruik maakt van een hogere weerstand dan 1.0 Ohm, dan is een hogere PG verhouding ideaal. Bij een e-sigaret met een lagere weerstand dan 1.0 Ohm is een hoge VG verhouding een betere keuze. De gemiddelde e liquid heeft een houdbaarheidsdatum van twee jaar, dit betekent niet perse dat de liquid niet meer te dampen is na deze datum, maar het kan zijn dat de smaak hiervan is afgenomen. Bij verkleuring van de inhoud komt dit meestal omdat de nicotine in het product langzaam aan het afnemen is. Hoelang een flesje liquid meegaat is volledig afhankelijk van het damgedrag, bij intensief gebruik zal het flesje sneller opraken. In de meeste e-sigaretten past maximaal 2ml en een fles wordt meestal geleverd in een 10 ml variant, hierdoor is vijf keer hervullen mogelijk. Wanneer er 2ml in de e-sigaret zit kan de gemiddelde gebruiker er 3 tot 5 dagen mee vooruit.

Allerlei varianten

Aan de e liquid worden aroma’s toegevoegd om diverse smaken te kunnen nabootsen. Er toevoegen of weglaten van nicotine is een geheel vrijwillige keuze, het langzaam afbouwen van nicotine is aan te raden voor mensen die van regulier tabak naar de e-sigaret wilt overstappen. Het afbouwen van de nicotine is één van de sterke punten van de e-sigaret, zo kan ieder voor zichzelf het nicotinegehalte aanpassen, totdat er wellicht zelfs zonder nicotine gedampt kan worden. De e-sigaret betreft een groot assortiment aan modellen en smaken. De shishapen is hier zo’n specifiek type van. De “pen” zorgt dat de smaak van een waterpijp wordt nagebootst. Zo’n shishapen bevat zeker geen tabak en in het overgrote deel ook geen nicotine.