Cenc computers
Gezondheid

Wat we weten over elektronische sigaretten

E-sigaretten bevatten meestal nicotine en kunnen ook andere schadelijke stoffen bevatten. Er is veel tegenstrijdige informatie over hen. We hebben nog veel te leren, maar dit is wat we momenteel weten.

Een e sigaret is bekend onder veel verschillende namen. Ze worden vaak e-cigs, e-hookahs, vapes, vape-pennen, tanksystemen of mods genoemd. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten – sommige zien eruit als een gewone sigaret, andere zien er heel anders uit. Er wordt veel gesproken over e-sigaretten. Een deel ervan is waar, maar een deel niet.

Mogelijk hebt u advertenties of verhalen op internet gezien die zeggen dat een e sigaret niet schadelijk zijn, of een goede manier zijn om rokers te helpen stoppen met roken. Artsen en onderzoekers hebben echter nog veel te leren over de gezondheidseffecten van e-sigaretten. Hoewel e-sigaretten misschien minder schadelijk zijn dan gewone sigaretten, betekent dit niet dat ze onschadelijk zijn.

Wat zijn e-sigaretten?

E-sigaretten zijn apparaten op batterijen die werken door een vloeistof op te warmen tot een aerosol die de gebruiker in- en uitademt. De vloeistof van de e-sigaret bevat doorgaans nicotine, propyleenglycol, glycerine, smaakstoffen en andere chemicaliën. Nicotine is de verslavende drug die in gewone sigaretten en andere tabaksproducten wordt aangetroffen. Onderzoek toont aan dat aerosol voor e-sigaretten vaak stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn, waaronder smaakstoffen (zoals diacetyl, dat verband houdt met longziekte), metalen (zoals lood) en andere ziekteverwekkende chemicaliën.

Zijn e-sigaretten gereguleerd?

Bedrijven die e-sigaretten maken of verkopen, moeten bepaalde voorschriften van de Food and Drug Administration (FDA) volgen. Alleen mensen van 18 jaar en ouder mogen bijvoorbeeld e-sigaretten kopen. Onderzoekers werken er hard aan om meer informatie te verzamelen over e-sigaretten en hoe ze worden gebruikt. Deze informatie kan leiden tot aanvullende regelgeving en kan nuttig zijn om het publiek te informeren over wat er in e-sigaretten zit en de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik ervan.

Kunnen e-sigaretten mensen helpen om te stoppen met roken?

E-sigaretten zijn niet goedgekeurd door de FDA als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Tot dusverre toont het onderzoek aan dat er beperkt bewijs is dat e-sigaretten effectief zijn om rokers te helpen stoppen. Er zijn andere bewezen, veilige en effectieve methoden om te stoppen met roken. Een manier om te beginnen is om met uw arts, verpleegkundige of een getrainde quitline-adviseur te praten om de beste strategieën voor u te vinden.

Veel mensen gebruiken hulpmiddelen die stoppen met roken, zoals nicotine vervangende therapie (NRT), in de vorm van een pleister of kauwgom, waarvan artsen en andere experts het erover eens zijn dat dit een van de meest nuttige hulpmiddelen is die rokers kunnen gebruiken om te stoppen.