Cenc computers
Toerisme

De Bruegel-wereld van Bokrijk

bruegel bokrijk

Vele hoeken van Boklik lijken van Bruegels doek te zijn getrokken. De schilder maakt vakkundig het dagelijkse leven van gewone mensen op het doek. Het gedrag van Bokrijk is precies hetzelfde: leven, werk, vermaak, kortom het verbeelden van het verleden en het heden. In de tentoonstelling zie je Bruegels doeken vol taferelen van wijn en spijs. Kijk maar naar kookgerei, poppenwaar, miniatuurvoorwerpen in blikjes of vuilnisbakken, dat zijn typisch Vlaamse muziekinstrumenten van die tijd. Dit keer toonde het Debahn Openluchtmuseum van Zuanke items uit musea in Vlaanderen, Nederland en andere delen van Duitsland.

Elf toegangspunten

Er zijn 11 plaatsen op de Bruegelroute, wat treffend de overeenkomsten tussen Bokrijk en Bruegel illustreert. Ze geven antwoord op dergelijke vragen. Wie is de oudste Peter Brugg? Zijn werken vertellen over het dagelijkse leven in de 16e eeuw en de transformatie ervan naar vandaag?

Op een van deze plekken toonde kunstenaar Frits Jeuris het uitmuntende werk van Bruegel. U ziet een kopie van zijn schilderijenreeks “Maanden”. Een van de zes doeken is eeuwenlang verdwenen. Met de installatie “Lost Season” creëerde Jeris een samengesteld landschap van Breugelian Bokrijk om de ontbrekende werken te vervangen. Tot overmaat van ramp wordt het landschap langzaamaan levensecht in de installatie.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html