Cenc computers
Image default
Gezondheid

Praten over de dood

Het is niet altijd gemakkelijk om te praten met iemand die stervende is. Gesprekken over toekomstige plannen en wensen kunnen ongevoelig lijken en worden gevoed met veel pijn en verdriet als het iemand is van wie we houden.

Voor sommigen, die niet weten wat ze moeten zeggen of bang zijn om het verkeerde te zeggen, is het gemakkelijker om de persoon te vermijden dan een gesprek aan te gaan waarbij het D-woord de olifant in de kamer wordt.

Velen van ons hebben een oppervlakkige bekendheid met de dood. We zijn gewend om het te zien in verre foto’s en beelden in het nieuws en op internet of als fictie in films. Maar de realiteit voor velen van ons die iemand kennen die stervende is of voor hen zorgt, kan ongelooflijk uitdagend en emotioneel arbeidsintensief zijn.

Voor de stervenden is er echter vaak veel te zeggen. Dit kan gaan over dingen tot rust brengen, plannen maken over zorg aan het levenseinde of hoeveel therapie we moeten krijgen of het regelen van begrafenissen. Het belangrijkste is dat ze gerustgesteld willen worden dat het leven van hun dierbaren zal doorgaan als ze zijn overleden.

Ongetwijfeld kan praten met iemand die stervende is moeilijk zijn, maar het kan ook therapeutisch zijn. En weten over de wensen van je geliefde is ongelooflijk belangrijk als de dood nadert. Het kan de nabestaanden troosten als ze weten dat ze hun wensen hebben uitgevoerd tijdens hun laatste uren.

Zelfs voor verpleegkundigen, die routinematig voor stervenden en nabestaanden zorgen, kan dit een van de meest stressvolle onderdelen van hun rol zijn – zowel professioneel als persoonlijk.

Terwijl sommigen het het meest lonende aspect van verpleging vinden, hebben anderen de neiging om niet te investeren in de verpleegster-patiëntrelatie die zich zou moeten ontwikkelen met een stervende. Het gebruik van vermijding als coping-mechanisme is gevaarlijk en het onderzoek toonde aan dat deze verpleegkundigen een groter risico lopen op een burn-out, werkstress en een slechte gezondheid.

Zorg voor stervenden staat bekend als een bron van angst en werkstress en als deze niet wordt beheerd, kan dit ertoe leiden dat ze hun verpleegkundige carrière helemaal verlaten. Wat nog belangrijker is, het resulteert ook in een slechte ervaring voor de patiënt en hun familieleden.

Wil je meer weten over de angst voor de dood? Lees dan dit artikel van Nick de Waard.

https://nickdewaard.nl/bang-voor-de-dood/