Cenc computers
Image default
Aanbiedingen

Hoe test je het beste slaapmasker?

Slaapwetenschap heeft slaapmaskers getest om zo tot het beste slaapmasker te komen. Lees hier hoe ze de productreview hebben uitgevoerd.

De vorm van het slaapmasker

Blokkering van het licht: Een slaapmasker dat het licht niet blokkeert is als een zwembad zonder water. Daarom hebben we deze categorie zwaarder gewogen dan andere. Maskers die zelfs maar het kleinste barstje licht lieten zien, verloren een punt. We hebben het masker getest bij daglicht en ’s nachts in een minder dan pikzwart appartement in New York.

Materiaal: Als iets de hele nacht op je ogen moet zitten terwijl je slaapt, moet het zacht en ademend zijn. Tijdens het testen hebben we goed opgelet of de huid waar het masker op zat warm, koud of oncomfortabel aanvoelde. We hebben ook gelet op hoe onze ogen aanvoelden na een nachtrust met het masker op. Waren ze droog? Voelden ze verstikt aan? Hoe zachter en meer ademend het masker, hoe hoger de score.

Veelzijdigheid in gezichtsvorm: Geen twee gezichten zijn precies hetzelfde, en dat wordt duidelijk als je op zoek bent naar een oogmasker dat voor iedereen werkt. We beoordeelden elk masker op zijn geschiktheid voor verschillende gezichtsvormen en -groottes, neustypes, jukbeentypes en oogtypes. Hoe veelzijdiger, hoe hoger de score.

Algehele opbouw: We hebben de elastieken opgerekt, ze opgebold, gewassen, gedroogd en erop geslapen om te zien hoe ze het uithouden bij normaal gebruik. Daarna hebben we beoordeeld welke elastieken tegen een stootje konden, nog steeds werkten en er als nieuw uitzagen.
Verpakkingsgemak: Slaapmaskers zijn een populaire reisgenoot voor frequent flyers, en onze top keuze moest goed inpakken. We keken naar hoe het masker zelf het doorstond om in een koffer of tas te worden gepropt en of het werd geleverd met een eigen reistas. Maskers verloren punten voor het krijgen van gekreukt of beschadigd en ook voor het beschadigen van andere voorwerpen in de zak.

Gewicht: Toen we aan deze test begonnen, wisten we niet zeker of het gewicht van belang zou zijn, dus besloten we elk masker te wegen en dan te bepalen of dat van invloed was. Het bleek dat dit geen consistente manier was om een masker te beoordelen. Sommige lichtere maskers voelden beter aan dan zwaardere en vice versa, dus uiteindelijk hebben we dit gemengd met de comfortscore.

Wasbaarheid: Dit was een andere verrassende categorie. We gingen ervan uit dat minstens één van de maskers machinewasbaar zou zijn, maar geen enkel van de geteste maskers voldeed aan die verwachting. We beoordeelden hoe moeilijk het was om elk masker schoon te maken, te drogen en weer klaar te maken om te dragen. Sommigen deden het beter met een strijkijzer, terwijl anderen ’s morgens konden worden afgespoeld en ’s middags zonder veel moeite weer gedragen konden worden. Eén was helemaal niet wasbaar. De hoogste punten gingen naar de maskers die goed gereinigd konden worden zonder extra stappen of moeite.

Kleuropties: We houden van opties als het gaat om een persoonlijk accessoire als dit, dus maskers die meer kleuren en patronen boden, kregen hogere cijfers.

Effectiviteit van het slaapmasker

De kwaliteit van de rust: Nu, deze categorie was een lastige. We beoordeelden hoe goed een masker bleef zitten tijdens het slapen, maar soms maakte het niet uit of het afviel. Waarom? We sliepen door en merkten niet eens dat het masker ontbrak omdat het ons hielp zo goed in slaap te vallen. We beschouwden dat als een overwinning, min een punt of twee.

Stabiliteit: Het laatste wat we willen is dat het masker opvalt op een manier die afleidend, pijnlijk of vervelend is. Maskers die verschoven, merkbaar waren of ons zelfs wakker maakten, verloren punten. We noteerden vooral of het oncomfortabele druk veroorzaakte op het hoofd, de ogen of het gezicht. Als een masker bleef zitten en onzichtbaar aanvoelde, kwam het als beste uit de bus.

Hitte/droogte: Bah. We hoopten dat we geen masker zouden tegenkomen dat echt voor deze test zou falen, en gelukkig is dat ook niet gebeurd. Sommigen voelden droog aan en anderen een beetje drassig, dus verloren ze punten, maar geen enkel was een totale mislukking. Oef.

Verstelbaarheid: Tijdens deze test hebben we elk oogmasker en elke band opgemeten om de minimale en maximale hoofdomtrek te bepalen en die vervolgens afgewogen tegen de gemiddelden voor volwassen mannen en vrouwen. Het was verrassend om te zien hoe ver een paar maskers in beide richtingen van het gemiddelde afweken.

Haarbeschadiging: Als je de hele nacht een elastiekje om je hoofd draagt, kan dat je haar breken of anderszins beschadigen, dus hebben we elk masker op de proef gesteld. Maskers die ons haar minder klitten en een meer typische bedhoofd achterlieten, kregen een hogere score.