Cenc computers
Woning en Tuin

Het lakken van een vloer

Veel huizen hebben een houten vloer. Het ziet er mooi uit en het is niet al te duur. Het onderhouden van je houten vloer is vaak toch wat minder makkelijk. Hout verweerd, net zoals de meeste andere dingen. Na vele jaren geschuifel over de vloer is het niet al te vreemd dat de kwaliteit van de vloer achteruit aan het gaan is. Om dit te voorkomen of te vertragen is het aan te raden om je vloer te lakken.

 

Ten eerste begin je met de juiste materialen en gereedschappen bij elkaar te krijgen. Je moet dus parketlak kopen en ervoor zorgen dat je een schuurmachine, een hamer, een drevel, een stofzuiger, een schuurblokje, vloerpolish, zachte vloerzeep, een lakroller, een verfbakje, de parketlak dus, een dweil, een emmer en veiligheidskleding hebt.

 

Begin eerst met het voorbereidende werk. Verwijder uitstekende spijkers of sla ze dieper het hout in. Als ze los zitten kan je ze vervangen. Dan kan je de vloer grof gaan schuren met de schuurmachine. Let erop dat je zeker weet hoe je de schuurmachine moet bedienen, omdat je anders het risico loopt je vloer te beschadigen. Daarna kan je weer gaan schuren, maar nu met middelgrof schuurlinnen in je schuurmachine. Ten slotte kan je dit nog een keer doen met fijn schuurlinnen. Zo zorg je voor een fijne en mooie afwerking. Als er nog plekken zijn waar je moeilijk bij komt met een schuurmachine, kan je een handschuurmachine gebruiken.

 

Het lakken zelf is niet bijzonder ingewikkeld. Breng de lak aan in de richting van de houtnerven en zorg ervoor dat je het lakken zo doet dat je eindigt bij de deur, omdat je niet meer over het lak heen kan lopen. Vervolgens laat je de lak 24 uur drogen, waarna je het kan stofzuigen en dweilen. Dan kan de tweede laag lak worden aangebracht. Deze stap kan herhaald worden voor de derde en de laatste laag lak. 

 

https://www.moosefarg.nl/