Cenc computers
Gezondheid

Koudschuim matrassen getest 2021

Koudschuim matrassen getest 2021

Koudschuim matrassen worden veel verkocht. Een koudschuim matras is vaak een goed matras voor de meeste mensen. Wat koudschuim zo kenmerkend maakt, is het feit dat het een open celstructuur heeft, waardoor het materiaal een goede ventilatie en vochtdoorlating biedt – met een koel slaapgevoel tot gevolg.

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een materiaal dat gemaakt wordt van Polyurethaan. Consumenten denken vaak dat koudschuim koud is. Dit is echter niet het geval. Een betere naam voor koudschuim is High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met een hoge veerkracht.

Voordelen koudschuim matras

Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Dit zorgt voor een aantal belangrijke comfort eigenschappen. De open celstructuur zorgt dat het materiaal uitstekend ventileert en vocht goed opneemt. Koudschuim kent een zeer lange levensduur. Kuilvorming komt bij koudschuim dan ook niet voor. Goede koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Dit houdt in dat het schuim zodanig aanpast aan het lichaam dat het voldoende ondersteuning biedt waar nodig. Koudschuim matrassen kennen vele voordelen. Een groot voordeel van koudschuim is het feit dat het schuim goed ventileert en goed de vocht opneemt. Hierdoor is het schuim zeer geschikt voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten. Verder kent een koudschuim matras een hoge conformiteit, ofwel een hoog aanpassingsvermogen. Het voordeel hiervan is dat het matras zich vormt naar de contouren van het lichaam. Dit gecombineerd met een goede bedbodem zorgt ervoor dat het lichaam gelijkmatig ondersteund wordt en de wervelkolom een natuurlijke curve heeft. Ook is koudschuim allergievrij en geeft het schuim geen geur af. Daarnaast zijn de koudschuim matrassen erg duurzaam. De matrassen gaan gemiddeld 12 jaar mee. Hiermee hebben de koudschuim matrassen de langste levensduur van alle soorten matrassen.

  • Ventileert goed en neem vocht goed op (goed voor mensen die nachtelijk zweten)
  • Hoge conformiteit, dus vormt zich naar de contouren van het lichaam
  • Allergie- en geurvrij
  • Enorm duurzaam

Nadelen koudschuim

Koudschuim matrassen kennen haast geen nadelen. Het enige nadeel, die men als consument kan ervaren, is het feit dat koudschuim matrassen relatief duurder zijn dan andere matrassen.

HR-waarde

Het beste koudschuim heeft een relatief hoge HR-waarde. HR staat voor High Resilience, ofwel ‘hoge veerkracht’. HR-waarden geven, net zoals de SG-waarde, het soortelijk gewicht weer. Met het soortelijk gewicht wordt bedoeld hoeveel koudschuim er per kubieke meter gebruikt is. De beste HR waarde voor matrassen is HR 45 t/m 65. Lager dan HR 40 kun je beter vermijden aangezien dit het schuim week maakt. Belangrijk is bij het aanschaffen van een koudschuim matras, dat u let op de dichtheid van het schuimrubber. Een dichtheid van 45 kg/m³ garandeert een hoge kwaliteit.

Bij schuimrubber geldt de regel; hoe hoger de dichtheid hoe meer comfort en kwaliteit het matras heeft!

Koop geen gecomprimenteerde matrassen. 

Matrassen comprimeren voor transport is geen goed idee. Matrassen strak oprollen of plat indrukken is een ideale manier om het volume te verkleinen en handig voor transporteurs maar voor de mensen die het matras gaan beslapen is het af te raden want door het samendrukken van de materialen neemt de veerkracht af en zal het comfort verloren gaan.

Wat kost een goed koudschuim matras?

Een goed koudschuim matras (HR 50 of meer) in de maat 90 x 200 met een luxe matrastijk en een dikte van 20 cm zou minimaal € 400,- moeten kosten. Maar een echt topkwaliteit koudschuim matras met een dikte van 25 cm opgebouwd uit meerdere lagen koudschuim met een hoge HR 65 waarde en met een luxe dik gewatteerde natuurlijke tijk zou zo maar tussen de €800,- en €1200 kunnen kosten.

Wat is het beste koudschuim matras?

Dit is een bijzonder lastige vraag die ik regelmatig gesteld krijg. Eigenlijk bestaat er niet zoiets als het beste matras en dus ook niet het beste koudschuim matras. Het beste koudschuim matras is het koudschuim matras wat het beste bij u past. Onze matrassen test laat veel verschillende goede matrassen zien. Zoals aangegeven in dit artikel zijn er wel bijzonder grote kwaliteitsverschillen en zijn er meerdere punten waar u op zou kunnen letten. Het beste koudschuim matras zou: een dikte van minimaal  25 cm moeten hebben, een HR-waarde van het liefst boven de HR50, minimaal 7 zones en  opgebouwd uit 2 of 3 lagen (voor stabiliteit). Het kan helpen als het matras ook ventilatie kanalen heeft voor extra ventilatie. De tijk van het matras moet afritsbaar- en wasbaar zijn op tenminste 60 graden en het liefst van een natuurlijk materiaal (bijvoorbeeld Bamboe of Tencel). Een matras waar ik zelf geweldige ervaringen mee heb is de Comfort Premium Air koudschuim matras maar er zijn er natuurlijk veel meer te koop.

Koudschuim en ziekenhuizen

Zo goed als ieder ziekenhuis gebruikt koudschuim matrassen. Waarom? Ten eerste kan koudschuim grote gewichtsverschillen aan en daarnaast gaat het lang mee, met weinig kans op kuilvorming. Koudschuim matrassen zijn volledig hypo-allergeen en waarschijnlijk is dit de hoofdreden dat koudschuim matrassen tegenwoordig in vrijwel alle ziekenhuizen worden gebruikt.

Welke maat koudschuimmatrassen kopen?

In welke maat zijn koudschuimmatrassen verkrijgbaar?

  • Baby- en Kindermatrassen: 70×140 cm, 60×120 cm
  • Matrassen voor singles: 80×200 cm, 90×200 cm, 100×200 cm, 120×200 cm, 140×200 cm
  • Matrassen voor koppels: 140×200 cm, 160×200 cm, 180×200 cm, 200×200 cm

Koudschuim versus traagschuim

Het verschil tussen een koudschuim matras en een traagschuim matras is zeker de lig-ervaring. traagschuim past zich nog wat meer aan. Het vormt zich naar het lichaam en zorgt zo voor een uniek gevoel. Draaien en bewegen tijdens de slaap is echter zwaarder dan op een koudschuimmatras. Voor zeer onrustige slapers is het traagsschuimmatras daarom minder geschikt.  Over het algemeen hebben traagschuim matrassen superieure eigenschappen met betrekking tot het liggen. Omdat traagschuim matrassen op een onvergelijkbare wijze de ligging goed ondersteunen.
Deze matrassen zorgen voor een forse vooruitgang voor mensen die kampen met (onder)rug-, spierklachten en doorliggen (decubitus is onmogelijk vanwege het drukverlagende effect, dit zorgd dus voor de perfecte doorbloeding). Het voordeel is dat het materiaal uw gewicht evenwichtig zonder drukpunten draagt. Uw spieren zullen maximaal ontspannen. Wij bieden twee verschillende soorten traagschuim; nasa traagschuim zoals iedereen het kent, ook hebben wij door de nieuwe technieken een nieuw soort in ons assortiment de zo geheten “snel werkende traagschuim”. Het voordeel hier van is het ademende memory foam met een kleine celstructuur. Het “snel werkdende traagschuim” heeft niet alleen het voordeel dat het beter ademt / ventileert maar ook het voordeel dat het snel de vormen van het lichaam aan meemt.

 

 

https://slaapwijsheid.nl/