Cenc computers
Image default
Gezondheid

Hoe leef je met hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit is iets dat bij veel mensen voorkomt, en omdat het bij de minderheid van de mensen voorkomt is de wereld niet op hoogsensitieve personen gebouwd, iets wat hoogsensitieve personen in hun leven kan belemmeren. Hoogsensitieve personen zullen daarom zelf met hun hoogsensitiviteit moeten leren leven. Met hoogsensitiviteit omgaan begint met simpele dingen als meer rust nemen, maar om overprikkeling te vermijden moeten hoogsensitieve personen soms ook drukke en/of competitieve omgevingen verlaten. Maar de aanpassingen die nodig zijn om het hoogsensitiviteit te kunnen leven zijn te veelvoudig om in één zin genoemd te worden, dus daarom dit artikel. 

Je bevindt je niet in een slachtofferrol 

Zoals in zoveel situaties waarin iemand niet met de norm conformeert worden hoogsensitieve personen ook in een slachtofferrol geduwd, maar het is belangrijk om te bedenken dat een hoogsensitief persoon slechts anders is dan de rest, en daarmee dus niet slechter. Maar dit betekent niet dan iemand met hoogsensitiviteit er maar mee moet leven en zich hetzelfde als de rest van de samenleving moet gaan gedragen. Dit zorgt juist voor veel psychisch leed, en dit maakt het leven dus niet beter. 

Waar kunnen hoogsensitieve personen groot in zijn? 

Hoewel de samenleving niet op hoogsensitieve personen is ingericht zijn er juist functies waar hoogsensitieve personen juist beter passen dan de rest van de wereld. Zo voelen hoogsensitieve personen zich meestal meer aangetrokken tot kunst en wetenschap. Hoogsensitieve personen zijn doorgaans loyaler, nauwkeuriger, meer gericht op kwaliteit, en bovendien hebben ze vaak meer inzicht in mensen en processen. Hoewel dit nu niet kenmerken zijn die tot meer aanzien leiden bepaalt dat wat in de huidige tijdsgeest als wenselijk gezien wordt niet de waarde van een persoon. 

Als je problemen met hoogsensitiviteit hebt kan je altijd hulp zoeken 

Hoogsensitiviteit kan ervoor zorgen dat je in het dagelijks leven wat meer problemen ervaart, en hoewel je de meeste problemen zelf op kan lossen kan je op een gegeven moment tegen problemen oplopen die je niet zelf op kan lossen. Op een dergelijk moment is het aan te raden hulp te zoeken van een hsp coach. Een coach zal je life coaching Amsterdamaanbieden, waardoor je in staat gesteld zal worden om met moeilijkere situaties om te gaan. Want hoewel hoogsensitieve personen uitzonderlijk goed in staat zijn tot het vinden en vermijden van drukke situaties is het niet altijd mogelijk om ook daadwerkelijk dergelijke situaties te vermijden. Een paar keer red je het wel zelf, maar op een gegeven moment kan het toch wel te moeilijk worden. 

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/