Cenc computers
Rechten

Help! Ik heb een onbekende automatische incasso op mijn rekening

In drukke tijden controleer jij niet dagelijks je bankrekening. Hierdoor kan het wel eens voorkomen dat er dingen zijn afgeschreven zonder dat je dit hebt gezien. Wat moet je doen wanneer er een onbekende incasso is afgeschreven?

Hoe werkt het?

Het is belangrijk om tijdig je rekening te betalen. Dit kun je doen middels een automatische incasso. Bij een automatische incasso geef je een bedrijf toestemming om een afgesproken bedrag van je rekening af te schrijven. Het bedrijf die het geld wilt innen stuurt jou hiervoor een machtiging. Meestal doe je dit bij repeterende betalingen zoals een telefoon abonnement of verzekering.

Natuurlijk wil je zelf de controle houden over je rekening. Daarom kun je alerts instellen via je telefoon of mail voor het moment van afschrijving. Bijvoorbeeld als je niet voldoende saldo op je rekening hebt. 

Tip: Wist je dat veel bedrijven korting geven als je per incasso betaalt?

Digitaal incasso

Tegenwoordig wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van digitale incasso’s. Hiermee kun je online betalen op een webwinkel. Het enige verschil is dat je hiervoor een digitaal akkoord geeft in plaats van op papier.

Incasso stopzetten

Als je een bedrijf hebt gemachtigd om automatisch geld van je rekening af te schrijven, dan kun je deze machtiging wijzigen of stopzetten door bij dat bedrijf een schriftelijk verzoek in te dienen. Neem contact op met het bedrijf om af te stemmen hoe je dit het beste kunt regelen. 

Voor het stopzetten kun je ook het formulier intrekken machtiging gebruiken. Vul het formulier in en stuur het naar het bedrijf, niet naar ING. Het is verstandig een kopie hiervan voor je eigen administratie te bewaren. En het is belangrijk te vragen om een bevestiging dat je machtiging is ingetrokken.

Onterechte incasso

Wat nu?! Er is onterecht een incasso van je rekening afgeschreven. Geen paniek. Zo’n bedrag kan eenvoudig worden terug gestort. Het terugboeken van een incasso kan binnen 56 dagen nadat het bedrag van je rekening is geïncasseerd. Controleer wel even bij de geldeiser waar deze factuur vandaan kwam zodat je niet voor verassingen komt te staan.

https://bundel.nl/Incasseren/