Cenc computers
Image default
Gezondheid

De voordelen van sulforafaan voor je gezondheid

Sulforafaan, een actieve verbinding in kruisbloemige groenten en vooral broccolikiemen, heeft een indrukwekkende reeks gezondheidsvoordelen voor het hele lichaam die het waard zijn om over naar huis (of op internet) te schrijven 

Eenmaal in het lichaam, is sulforafaan (SFN) de meest krachtige natuurlijk voorkomende activator van een molecuul genaamd NRF2, die een belangrijke rol speelt in de verdediging van het lichaam tegen oxidatieve stress (ook wel menselijke roest of veroudering genoemd). Hier lees je alles over de voordelen van sulforafaan.

Sulforafaan heeft een krachtig kankerpreventief effect en wordt ook op grote schaal onderzocht op zijn voordelen voor de gezondheid van hart en bloedvaten, diabetes, ontstekingsziekten, autisme, en nog veel meer.  Het werkt door het inschakelen van een pad dat meer dan 200 genen in het lichaam controleert – het NRF2 pad.  

Waar halen we sulforafaan vandaan?

Sulforafaan (SFN) is een zwavelhoudende verbinding die voorkomt in kruisbloemige groenten (broccoli, kool, bloemkool, collards, radijs, spruitjes, Bok choy, koolraap, rucola /koolraap, koolrabi, boerenkool, waterkers, rapini, mosterdgroenten, mierikswortel, en nog veel meer), maar het meest in broccoli spruiten.

Antikanker

Ongetwijfeld het meest veelbelovende onderzoek naar sulforafaan is naar de mogelijkheid om prostaatkanker te bestrijden. Studies bij dieren3 en mensen tonen aan dat de consumptie van sulforafaan de incidentie en verspreiding (metastase) van prostaatkanker kan verminderen.

Sulforafaan is ook bestudeerd om andere soorten kanker te voorkomen en te behandelen, zoals maag-,5 borst-, hersen-, bloed-, colon- en longkanker.6 Men denkt dat het op verschillende manieren helpt, waaronder het versterken van de effecten van andere kankerbehandelingen7 en het veroorzaken van zelfvernietiging (apoptose) van kankercellen.

Cardiovasculaire gezondheid

Onderzoek naar de bijdrage van sulforafaan aan de gezondheid van het hart omvat de mogelijkheid om het cholesterolgehalte te verlagen9 en hart- en vaatziekten te voorkomen10 als gevolg van de ontstekingsremmende eigenschappen.11 Aangezien dit onderzoek is uitgevoerd op dieren, is er meer nodig om deze effecten bij mensen te bewijzen.

Regulering van de bloedsuikerspiegel

Sommige studies hebben aangetoond dat sulforafaan kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, met name voor mensen met diabetes. Een kleine menselijke studie toonde aan dat het consumeren van broccoli spruit extract rijk aan sulforafaan de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde bij obese patiënten met type 2 diabetes.12

Schade aan de huid

De schade veroorzaakt door UV-straling kan leiden tot huidkanker. Van sulforafaan is aangetoond dat het de cellulaire afweer van het lichaam tegen huidschade veroorzaakt door UV-straling verhoogt.13

In deze studie gebruikten onderzoekers een topische toepassing van sulforafaan-rijke extracten van broccoli spruiten op muizen en mensen. Het extract verhoogde de enzymen in de huid die helpen bij de bescherming tegen UV-straling. Dit onderzoek is beperkt, en er moet meer worden gedaan om een duidelijk beeld te krijgen van de huidbeschermende eigenschappen van sulforafaan. Lees hier meer over de detox kuur online.

https://www.sap.je/

Gerelateerde artikelen

Wat we weten over elektronische sigaretten

Hoogsensitief: alles over een hoogsensitief persoon

Verzwaringsvesten en hun voordelen