Cenc-computers

Iedereen weet eigenlijk wel dat oplaadbare batterijen beter  voor het milieu zijn dan wegwerp batterijen. Maar helaas hebben oplaadbare batterijen volledig onterecht nog steeds de reputatie dat ze minder sterk zijn en te vaak moeten worden opgeladen. Vroeger was het inderdaad zo dat een oplaadbare batterij eerst helemaal leeg moest worden gemaakt en dat deze vervolgens uren in de oplader moest om hem weer vol te krijgen. Op een gegeven moment werd de inhoud minder en moest je ze steeds vaker opladen voor een kort gebruik. De oplaadbare batterijen van tegenwoordig zijn aanzienlijk verbeterd. Hier lees je waarom het goed is om al je batterijen voor oplaadbare varianten te vervangen.

 

Oplaadbare batterijen zijn milieuvriendelijker

Batterijen zijn moeilijk te recyclen. Ze moeten in een aparte bak worden verzameld en vervolgens zorgvuldig worden verwerkt omdat ze schadelijke stoffen bevatten. Hoe minder batterijen we bij het afval doen, hoe minder we het milieu belasten. Elke keer dat je een oplaadbare batterij opnieuw gebruikt, zorg je voor een batterij minder bij het afval. En de oplaadbare batterijen van vandaag de dag kunnen vele keren meer worden opgeladen dan de oudere modellen. Dat betekent dus dat je het milieu aanzienlijk bespaart elke keer dat je je batterij in de oplader doet.

 

Snel op te laden

Vroeger was het inderdaad zo dat sommige oplaadbare batterijen soms wel twee dagen in de oplader zaten voordat je ze weer kon gebruiken. Vandaag de dag zijn er snelopladers waarmee je je oplaadbare batterijen in een paar uur weer vol hebt. De batterijen en de opladers zijn tegenwoordig van dusdanige kwaliteit dat dit echt nauwelijks meer problemen oplevert. Je laadt ze sneller op dan dat je naar de winkel kunt gaan om nieuwe wegwerp batterijen te kopen. Het feit dat opladen lang duurt is al lang geen excuus meer om geen oplaadbare batterijen te kopen.

 

Oplaadbaar is goedkoper

Als je oplaadbare batterijen koopt dan betaal je daar éénmalig een bepaald bedrag voor. Dit bedrag is wat hoger dan wanneer je wegwerp batterijen zou kopen, vooral als je voor kwaliteit kiest. Het extra geld dat je uit moet geven bij de aankoop verdien je vele meerdere malen terug, omdat je elke keer als je je batterijen oplaadt geen nieuwe hoeft te kopen. Als je voor oplaadbaar kiest, dan bespaar je dus veel geld plus een trip naar de winkel.

 

Hoe vaak kan een batterij opgeladen worden?

Een goede oplaadbare batterij kan in 3 uur worden opgeladen met een snellader. Batterijen van de beste merken kunnen soms wel 1500 keer worden opgeladen voordat je aan vervanging moet denken. Dat betekent dat je 1500 keer het milieu bespaart en dat je 1500 keer het geld en de moeite bespaart om de deur uit te moeten om een nieuwe batterij te kopen. Het is vreemd dat mensen toch nog voor wegwerp batterijen kiezen, terwijl de oplaadbare variant zoveel voordelen heeft. Stap over op oplaadbaar en je wilt vast niet meer terug.