Cenc computers
Image default
Bedrijven

Waarom goede beveiliging online belangrijk is

We zitten allemaal wel eens te surfen op het web, toch? Je klikt wat rond, doet je ding, maar sta je ooit echt stil bij hoe veilig je gegevens zijn terwijl je dat doet? Waarschijnlijk niet. En dat is nu precies waar het schoentje wringt. Laten we het toch even hebben over waar veiligheid online net zo belangrijk is als de sloten op je voordeur.

De digitale boefjes liggen altijd op de loer

In een perfecte wereld zou iedereen elkaars privacy respecteren en zou niemand ooit proberen om aan jouw persoonlijke informatie te komen. Maar ja, die wereld bestaat alleen in sprookjesboeken. In de echte wereld heb je te maken met hackers, phishers en allerlei andere soorten cybercriminelen die maar al te graag een slaatje willen slaan uit jouw onoplettendheid.

Hoe begin je dan met het beschermen van jezelf online? Nou, allereerst door ervoor te zorgen dat de websites waarop je actief bent goed beveiligd zijn. Dat betekent: HTTPS in plaats van http, sterke wachtwoorden gebruiken en niet elke link klakkeloos aanklikken alsof het gratis snoep is. Check ook https://www.digitrust.nl/ eens voor een stevige basisbeveiliging.

Eén verkeerde klik kan fataal zijn

Het internet is als een grote stad: bruisend, vol leven en mogelijkheden. Maar net zoals in elke grote stad heb je ook duistere steegjes waarin je liever niet terechtkomt. Eén verkeerde klik kan genoeg zijn om malware of spyware binnen te halen op jouw apparaat. Voordat je het weet ben je de hoofdprijs in een loterij waar niemand aan mee wil doen.

Dus wat doe jij? Jij blijft alert. Bij twijfel klik je niet op die link die belooft dat je binnen 24 uur miljonair kunt worden. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook.

Bescherming tegen datalekken

We leven in een tijdperk waarin data meer waard is dan goud. Jouw persoonlijke informatie wordt overal verzameld – soms zonder dat je daar expliciet toestemming voor hebt gegeven. Grote bedrijven kunnen hun systemen wel up-to-date houden tegen cyberaanvallen, maar wat als er toch ergens een gaatje valt?

Hier komt ISO 27001 kijken; de internationale standaard voor informatiebeveiliging die organisaties helpt bij het beschermen van hun informatievoorzieningen tegen dit soort lekken.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk kun je zelf ook stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat jouw digitale identiteit beschermd blijft tegen ongewilde gasten. Gebruik tweestapsverificatie waar mogelijk, update regelmatig al je software (ja, ook die vervelende updates die altijd op onhandige momenten komen) en wees gewoonweg kritisch op welke informatie je deelt online.

Wees geen makkelijke prooi

Laten we wel wezen; criminelen gaan meestal voor de makkelijkste prooi uit de kudde – degene die achterblijft, omdat hij net iets minder snel rent of simpelweg niet heeft opgelet tijdens ‘Hoe Bescherm Ik Mijn Online Identiteit 101’. Wees dus geen struikelblok; stay safe and secure!

Het internet biedt ons ongelofelijk veel mogelijkheden en gemakken. Maar toch vraagt het tegelijkertijd om onze constante aandacht als het gaat om beveiliging en privacybescherming. Door bewust bezig te zijn met hoe we ons digitaal bewegen én door gebruik te maken van betrouwbare beveiligingsmaatregelen zoals HTTPS websites en normering zoals ISO 27001 kunnen wij ons wapenen tegen de gevaren die schuilen in de schaduwzijden van onze digitale wereld.