Cenc computers
Image default
Dienstverlening

Soorten sloten

Sloten zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn in elk huis te vinden en worden gebruikt om onze deuren, ramen, kasten en garages te beveiligen. Welk type slot je hebt, hangt af van het object dat je afsluit en waar je woont. Als u eigenaar bent van een commercieel pand met hoge beveiligingsbehoeften, zoals een magazijn of een flatgebouw met alleen toegang voor huurders, dan stelt uw slot waarschijnlijk hogere eisen. Hier zijn enkele gangbare soorten sloten die u in uw huis kunt tegenkomen:

 

 

Cilindersloten

De meeste huizen hebben één of twee buitendeuren. Goed hang- en sluitwerk is een van de belangrijkste onderdelen van een deur. Deurbeslag houdt de deur op zijn plaats en voorkomt dat hij opengaat. Als uw deur niet gesloten blijft of als de klink niet werkt, dan is dat een veiligheidsrisico. Een kapot slot of een deur die opengaat als het waait, kan een ongeluk veroorzaken. Als uw deur niet goed genoeg sluit om mensen buiten te houden, kan dat ook letsel veroorzaken. Er zijn veel verschillende soorten deurbeslag. De twee meest voorkomende zijn insteeksloten en cilindersloten. Insteeksloten zijn meestal te vinden op binnendeuren, terwijl cilindersloten vaak worden gebruikt op buitendeuren. Insteeksloten hebben een pengat waar de deur het kozijn raakt. Een pengat is een gat waar een sleutel helemaal in kan, maar niet verder. Een insteekslot kan worden gebruikt in een gang of kast. Een insteekslot is gemaakt om met een pengat te werken. Cilindersloten hebben een cilindergedeelte dat op de klink van de deur past. Een sleutel draait de klink en de cilinder om de deur te openen, waardoor cilindersloten ideaal zijn voor buitendeuren.

 

Deadbolt

Een nachtslot is een type deurbeslag dat is ontworpen om één persoon in staat te stellen de deur te vergrendelen en te ontgrendelen, terwijl een ander persoon een sleutel gebruikt om de deur te openen. Veel huiseigenaren installeren een nachtslot wanneer ze een nieuw huis betrekken. Een nachtslot is een type deurbeslag dat een grendel bevat die in de deur schuift wanneer deze niet in gebruik is. Dit voorkomt dat indringers een sleutel kunnen gebruiken om de deur te openen als de sleutel zich niet aan de binnenkant bevindt. Bij buitendeuren voegt een nachtslot een extra beveiligingslaag toe. Deadbolts worden vaak gebruikt op deuren die naar buiten leiden, zoals een voordeur of een deur die naar een balkon of een achtertuin leidt.

 

Invoer slot

Buitendeursloten hebben vaak een ingangsslot. Hierdoor kan iemand met een sleutel het slot omzeilen en de deur openen zonder een sleutel te gebruiken. Dit wordt vaak gebruikt voor garages of voor gasten die geen sleutel van het huis hebben. De invoersleuf werkt als een toetsenbord waar iemand een viercijferige code kan invoeren om de deur te openen. Dit type slot wordt vaak gebruikt voor buitendeuren.

 

Vingerafdrukslot

Sommige high-end sloten hebben vingerafdruksensoren waarmee een persoon de deur kan ontgrendelen zonder een sleutel te hoeven hebben. Dit soort sloten kan automatisch herkennen wie zijn vinger tegen de sensor drukt. Deze sloten zijn vaak te vinden op hoogwaardige woningen en bedrijven. Huiseigenaren kunnen deze sloten ook overwegen als ze oudere familieleden hebben die geneigd zijn weg te lopen. Dit type slot is populair omdat het gebaseerd is op vingerafdrukken. De sensor leest de vingerafdruk en opent de deur. Iemand anders die de sensorcode invoert, kan de deur niet openen, tenzij hij de juiste vingerafdruk heeft.

 

beugelslot

Beugelsloten worden vaak gebruikt op garages en bovenaan een trap. Dit soort sloten wordt vaak aangetroffen op buitenpoorten en op buitentrappen. Een beugelslot is een type slot dat gebruik maakt van een ketting en een paar beugels om de poort of de trap te beveiligen. Deze sloten zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te installeren.

 

Slot met sleutel

Deadbolts en sloten met een sleutel worden vaak gebruikt op binnendeuren. Een nachtslot is een type slot met een knop waarmee de deur kan worden vergrendeld en ontgrendeld. Met een nachtslot kunnen mensen die de sleutel hebben de deur van binnenuit vergrendelen, terwijl anderen buiten met een sleutel of een wachtwoord de deur kunnen ontgrendelen. Deadbolts worden vaak gebruikt in gangen en slaapkamers waar de bewoners niet willen dat vreemden hun huis kunnen openen en betreden zonder toestemming.

 

Conclusie

Als u eigenaar bent van een woning, kunt u te maken krijgen met verschillende soorten hang- en sluitwerk. Met een basiskennis van de meest voorkomende soorten hang- en sluitwerk kunt u eventuele problemen met uw slot identificeren. Huissloten zijn er in alle soorten en maten, met veel verschillende ontwerpen en doeleinden. Als u de verschillende soorten sloten kent, kunt u het juiste slot voor uw huis kiezen.

https://domstad-slotenmaker.nl/cilindersloten-gids/