Cenc computers
Image default
Hobby en vrije tijd

Gespen voor ieder project

 

Een riem repareren, sluitingen van oude kledingstukken vervangen of zelfs je eigen kleding ontwerpen: een gesp komt altijd goed van pas. Deze kleine sluitingen houden je kleding op zijn plek en geven bovendien een mooi accent aan ieder kledingstuk. Ontdek de verschillende soorten en mogelijkheden.

Alle stijlen en kleuren

Het leuke aan gespen is dat ze een bijzonder accent aan je kleding kunnen geven. Wees daarom niet bang om te spelen met verschillende kleuren en finishes. Natuurlijk is een gesp gemaakt van glanzend zilver altijd een mooie keuze. Dit oogt luxe, tijdloos en past bij iedere kleur. Hetzelfde valt te zeggen voor gouden gespen. Deze maken ieder kledingstuk net wat feestelijker en raken nooit uit de mode. Wil je liever niet dat de gesp een te opvallend detail wordt? Dan zijn er ook genoeg neutrale kleuren om uit te kiezen. Zo is antraciet de perfecte ingetogen tint die bij iedere stijl past. Kies juist voor een donkere gesp van gehamerd metaal om je kledingstukken een iets stoerdere uitstraling te geven.

Voor welk materiaal kies jij?

Niet alleen de kleur van iedere gesp is anders. Ook met het materiaal kun je alle kanten op. De beste keuze blijft een metalen gesp. Metaal is sterk, behoudt zijn vorm goed en ziet er bovendien net wat luxer uit. Het is dus niet gek dat de meeste riemen en kledingstukken metalen gespen hebben. Houd er rekening mee dat er verschillende soorten metaal gebruikt kunnen worden. Een roestvrij materiaal heeft in ieder geval de voorkeur, zodat de gesp nooit zijn mooie glans verliest. Ben je juist op zoek naar een wat lichter materiaal? Dan is kunststof wat je nodig hebt. Dit materiaal is dan wel iets minder sterk, maar verzwaart je kleding niet en voorkomt dus dat lichte stoffen vervormen.

De doorvoermaat van gespen

Een gesp komt het beste tot zijn recht wanneer hij goed aansluit op het kledingstuk. Daarom is het belangrijk om naar de doorvoermaat te kijken. Dit is de maat van de binnenkant van de gesp, waar dus de stof doorheen geweven moet worden. Is de doorvoermaat te groot voor de strook stof die je gaat gebruiken? Dan zal de gesp minder mooi op zijn plek blijven zitten, met een iets rommeliger eindresultaat. Bij een te kleine doorvoermaat loop je juist tegen het probleem aan dat de stof zich ophoopt rondom de gesp, wat ook geen strakke afwerking garandeert. Probeer daarom altijd de doorvoermaat van gespen te controleren, zodat je precies de juiste materialen hebt voor je naaiproject.

Voor ieder gebruik

Ieder project vraagt weer om zijn eigen soort gesp. Waar je voor schoenen misschien verfijnde kleine exemplaren zoekt, heb je voor werkkleding juist sterke en duurzame exemplaren nodig. Let bij het uitzoeken van je gesp dus ook op de vorm. Zo zijn schuifgespen vaak net wat steviger dan een simpele rolgesp. Wil je een riem of band zo goed mogelijk op zijn plek houden? Kies dan voor een gesp die ook met een bijpassende schuifpassant geleverd wordt. Zo krijg je het mooiste eindresultaat. Voor riemen gemaakt van stof ben je juist weer op zoek naar koppelriemgespen. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je vooral leiden door het project dat jij in gedachten hebt. De juiste gesp is zo gevonden.

Textbroker System <system@textbroker.de>

21 okt. 2022 21:30aan mij9644939 Zeilringen Zeilringen

Zeilringen

Een zeilring is een oog, waarmee een dekzeil, bootzeil, tentdoek of gordijn verstevigd kan worden. Ze worden ook wel zeilkousen genoemd. Een zeilring bestaat uit twee delen die samen het complete zeiloog vormen, namelijk de ring en de kous. Ook in de leerbewerking worden ze vaak gebruikt.

Waar worden zeilringen voor gebruikt?

Zeilringen zorgen dat een zeil of doek beter vastgezet kan worden. Door oogjes in het dekzeil of zeil te plaatsen, kan een zeil beter gespannen worden. Bijvoorbeeld door er een koord doorheen te rijgen. Het wordt vaak gebruikt om dekzeilen over aanhangers of zwembaden vast te maken. Ook in tentdoeken worden vaak dit soort ogen gebruikt, zodat het doek strakker gespannen kan worden. Maar ook in kleding of woondecoratie wordt het soms gebruikt. Door zeilkousen te gebruiken in gordijnen, krijgt het gordijn een moderne look. Ook in leren kleding of riemen worden vaak zeilogen gebruikt.

Maten en materialen

Zeilogen zijn verkrijgbaar in zeer uiteenlopende materialen en groottes. Van koper tot nikkel, nylon en RVS. Ook zijn ze verkrijgbaar in diverse kleuren: wit, zwart, zilver, goud en koper. De standaardmaten waarin ze geleverd worden variëren van 8mm tot 40 mm.

Kleine zeilringen worden vooral gebruikt voor kunstleer en textiel, terwijl de grotere ringen (vanaf 25 mm) juist vaker voor tenten gebruikt worden. Ook voor gordijnen wordt vaak gekozen voor de grotere maten. In zeilmakerijen wordt vaak gekozen voor 16 of 18 mm.

Bevestigen van zeilkousen

Om een zeilring aan te brengen, heeft u de juiste gereedschappen nodig, namelijk een holpijp, een bijpassende stempel en een terugslagvrije hamer of een spindelpers. Bij het kopen van een zeilring, wordt duidelijk aangegeven welke maat holpijp nodig is voor maken van het gat. Het is belangrijk om te werken met een harde en vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een stansblok.

Maak eerst een gat in het leer. Hiervoor gebruikt u de holpijp. Bij aankoop van de ring wordt altijd duidelijk vermeld welke maat holpijp nodig is. Ook bij zelfsnijdende ringen, is het handig om al een gat te maken. Het is handig om de gaten eerst te markeren op het zeil of doek.

Als de gaten gemaakt zijn, kunt u de ring bevestigen. Dit doet u door de onderzijde naar buiten om te rollen. Hierbij gebruikt u een stempel die in een spindelpers geplaatst wordt. De zeilring kan zowel met als zonder onderring geplaatst worden. Met onderring is de afwerking fraaier en is de zeilring steviger bevestigd.