Cenc computers
Bedrijven

Is mijn groepenkast aan uitbreiding toe?

Kan mijn groepenkast dit aan?

Dit is een vraag die niet bij mensen opkomt als ze een nieuw apparaat aanschaffen of als de gezinssamenstelling verandert, maar die ze wel zouden moeten stellen. Veel mensen staan er niet bij stil hoeveel apparaten ze (tegelijkertijd) gebruiken. Het benodigde aantal groepen is ooit een keer berekend en daar is de groepenkast destijds op ingericht. Maar geleidelijk aan zijn wellicht verbruikers bijgekomen in uw huishouden of u bent meer apparaten gebruiken. Misschien ook apparaten die veel stroom verbruiken. Laten we eens wat moderne grootverbruikers onder de loep nemen.

Keramische of – inductiekookplaat

Wellicht overweegt u om van koken op gas over te stappen naar elektrisch koken. Een elektrische kookplaat met 4 zones heeft een vermogen van minimaal 4500 Watt en niet zelden van 6000 Watt of meer. Dit vraagt niet alleen om een extra groep in uw groepenkast maar ook om krachtstroom. Het kan zijn dat u daarom moet overstappen van een 1-fase naar een 3-fase groepenkast. Meer hierover kunt u lezen in dit artikel: Heb ik altijd een fornuisgroep nodig?

Zonnepanelen

Als u zonnepanelen laat installeren, dan wordt u naast energieverbruiker ook energieleverancier. Om de opgewekte stroom te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet zal uw groepenkast moeten worden uitgebreid met een omvormer en een extra aardlekschakelaar. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat heeft kan een 3-fase groepenkast nodig zijn. Meer over dit onderwerp kunt u lezen in dit artikel: Zonnepanelen en uw groepenkast

Oplaadpunt voor elektrische vervoermiddelen

Laadstations zijn er in verschillende uitvoeringen en afhankelijk van de auto die ermee moet worden opgeladen. Als uw auto, laadstation en groepenkast 3-fasen laden ondersteunen dan zal uw accu sneller opgeladen zijn dan wanneer u via 1-fase oplaadt.

Er bestaan hulpmiddelen die overbelasting van uw elektriciteitsnet voorkomen. Een module in uw meterkast monitort hoeveel vermogen er beschikbaar is. Uw auto zal dan bijvoorbeeld minder snel laden als uw wasmachine aan staat. 

Voor vrijblijvend advies op maat over groepenkastuitbreiding kunt u terecht bij Elektro Oké. U kunt ons bereiken via info@elektrooke.nl of kijk op onze website www.elektrooke.nl