Cenc computers
Image default
ZZP

Hoe te boekhouden in Nederland

Als ondernemer in Nederland vraag je je misschien af hoe je de boekhouding in het land moet doen. Van Nederlanders is bekend dat ze een van de laagste vennootschapsbelastingtarieven in Europa hebben, en er is geen reden om dit feit te negeren. Bovendien, als je geïnteresseerd bent in het starten van je eigen bedrijf, moet je weten dat je een jaarlijkse belastingaangifte moet voorbereiden – zelfs als het een kleine is. De belastingaangifte moet een jaar nadat je je winst hebt gerealiseerd, worden ingediend. Zolang je je uitgaven bijhoudt, ben je op de goede weg voor de toekomst van je bedrijf.

Er zijn echter veel dingen waar rekening mee moet worden gehouden bij het doen van boekhouding in Nederland. Allereerst moet je ervoor zorgen dat je niet overdreven in de verleiding komt om de eerste accountant in te huren die je tegenkomt. Nederland is een van de meest transparante landen ter wereld, dus je kan er zeker van zijn dat je de best mogelijke service krijgt. Ook als je geen moedertaalspreker van het Nederlands bent, kan het inhuren van een buitenlands bedrijf voor je boekhoudkundige behoeften je helpen vertrouwd te raken met de lokale taal.

Zodra je je bedrijf in Nederland heeft opgezet, heb je een accountant nodig. Dutch GAAP, of Generally Accepted Accounting Principles, bepaalt de manier waarop het land boekhoudt. Deze beginselen zijn afgeleid van wetgeving binnen de Europese Unie en veel van hen zijn verenigbaar met internationale standaarden voor financieringsrapportage. Als je meer wilt weten over hoe je boekhouding in Nederland kunt doen, wilt je een accountant in het land inhuren.

Als je geïnteresseerd bent in boekhouden in Nederland, kunt je boeken en artikelen lezen die achtergrondinformatie bieden. Er zijn ook online bronnen die koppelingen naar boekhoudnormen bieden. Een profiel van de wet- en regelgeving omvat informatie over het wettelijk kader, de regulering van het beroep en de goedkeuring van internationale standaarden voor jaarrekeningen. In oktober 2012 publiceerde Deloitte de vijfde editie van haar gids, die is bijgewerkt met een vergelijking van Dutch GAAP met IFRS.

Een goede manier om te leren hoe je in Nederland aan boekhouden moet doen, is door een bedrijf te vinden dat erin gespecialiseerd is. Dit zal je helpen de nuances van de Nederlandse belastingwetgeving te begrijpen en hoe je boekhouding in het land kunt doen. Ook zijn er in Nederland verschillende regelingen en wetten voor buitenlandse bedrijven. Je kan op zoek gaan naar een gecertificeerde openbare accountant in de stad waar je bedrijf is gevestigd. Je moet ook rekening houden met het type bedrijf in Nederland. Als je geen inwoner bent, kunt je een professional inhuren die een licentie heeft op dit gebied.

Een bedrijf in Nederland moet de Nederlandse boekhoudwetgeving volgen. Zij dient haar jaarrekening in te dienen in overeenstemming met de Nederlandse Algemeen Aanvaarde Boekhoudprincipes (GAAP). De Nederlandse algemeen aanvaarde boekhoudprincipes zijn een goede reeks normen om te volgen bij het uitvoeren van boekhouding. Daarnaast is het mogelijk om een externe accountant in te huren om het werk voor je te doen. De Nederlandse GAAP zijn de regels die bepalen hoe de boekhouding in het land moet worden uitgevoerd.Ontdek meer tips over boekhouden op onze website!