Cenc computers
Image default
Bedrijven

Digitaal drukwerk en waarom je hiervoor zou moeten kiezen

Heb je wel eens drukwerk besteld? Dan heb je waarschijnlijk wel gezien dat er verschillende manieren zijn waarop je drukwerk kunt laten produceren. In deze blog geen we dieper in op digitaal drukken. We vertellen je alles over de voordelen van digitaal drukwerk.

Wat is digitaal drukwerk?

Drukwerk wat uit een digitale drukpers rolt noemen we digitaal drukwerk. Bij digitaal drukken wordt een digitaal drukbestand rechtstreeks doorgestuurd naar de digitale drukpers, die het vervolgens bijna direct kan drukken. Dit is nogal een verschil met het proces wat vroeger werd doorlopen om drukwerk te kunnen produceren. Toen werd drukwerk enkel geproduceerd met drukplaten. Voor elke kleur in het ontwerp moest een aparte drukplaat worden gemaakt. Het maken van zo’n drukplaat en de voorbereidingen hieromheen waren zeer tijdrovend. En tijd kost geld. Een dure aangelegenheid dus. Ook vandaag de dag wordt er nog met drukplaten gewerkt in offset producties. Digitaal drukwerk en offset drukwerk worden vaak met elkaar vergeleken. We leggen graag uit wat het verschil is. 

Het verschil tussen digitaal drukwerk en offset drukwerk 

Zoals hierboven al duidelijk werd dienen voor een offset productie zogenoemde drukplaten te worden gemaakt. Dit maakt dat deze manier van drukwerk produceren pas interessant wordt wanneer je een grotere oplage wenst te ontvangen. Digitaal drukwerk is dus bij uitstek geschikt voor de kleinere oplages, omdat er nauwelijks voorbereidingen getroffen hoeven te worden. Dit zorgt er ook voor dat de levertijden van digitaal drukwerk vele malen sneller zijn dan die van een offset productie. In de meeste gevallen kun je drukwerk zonder speciale afwerkingen de volgende dag al in ontvangst nemen. Een ander groot voordeel van digitaal drukken is het feit dat je heel voordelig meerdere versies/ontwerpen kunt laten drukken. Tien verschillende ontwerpen kaarten drukken, flyers, folders of stickers? Meerdere versies/ontwerpen kunnen gecombineerd worden op één vel. Het wordt op deze manier in één run gedrukt. Zou je meerdere versies/ontwerpen in offset bestellen, dan dien je elk ontwerp afzonderlijk te bestellen. Je bent dan dus in verhouding duurder uit. 

Voordelen van digitaal drukwerk

Kortom, digitaal drukwerk kent ontzettend veel voordelen. We hebben ze nog even een keer voor je op een rijtje gezet: 

  • lagere opstartkosten
  • snellere levertijd
  • ook geschikt voor kleine(re) oplages 
  • voordelig meerdere ontwerpen drukken