Cenc computers
Media

De onderdelen van een 3d printer

Een 3d printer is een complex stukje technologie. Een 3d printer kan drie dimensionale tekeningen omzetten in drie dimensionale objecten. Dat gebeurt door middel van vele ontzettende dunne lagen. Deze dunne lagen vormen tezamen het complete object. Door de vele dunne lagen is het ook goed mogelijk om veel detail aan het object toe te voegen. Zo kan je bijvoorbeeld ook objecten fabriceren die scharnieren dan wel draaien.

 

Maar, wat zijn nou eigenlijk de onderdelen van een 3d printer? En hoe zit er een 3d printer nou in elkaar? Wij geven het antwoord op die vragen hieronder!

 

We gaven hierboven al even aan dat een 3d printer een complex stukje technologie is. Dat is dan ook terug te zien in het aantal onderdelen waaruit een 3d printer opgebouwd is. Allereerst heb je belangrijke en grote componenten zoals de printkop, het printplatform en de motor van de 3d printer.

 

Met name de printkop heeft een belangrijke functie. Elke 3d printer maakt gebruik van een filament; dit is in feite het printmateriaal waarmee de objecten vervaardigd worden. De printkop zorgt ervoor dat dit filament gesmolten wordt en vervolgens op het platform gespoten wordt. Datgene wat gespoten wordt, vormt uiteindelijk het gehele object. In de volksmond wordt dit proces van smelten en spuiten aangeduid met ‘extrusie’.

         De printkop werkt hierbij nauw samen met de motor en het print platform. Deze twee componenten worden door de motor namelijk afzonderlijk van elkaar aangestuwd. Doordat het platform en de printkop afzonderlijk van elkaar bewegen, kunnen de vormen worden toegevoegd aan het object.

 

Maar, een 3d printer heeft logischerwijs nog veel meer onderdelen. Wat te denken van verwarming pads, vele kabels, brackets, kogellagers, cooling fans en ventilatoren.

 

We kunnen wel stellen dat het filament, de printkop, het printplatform en de motor het epicentrum van een 3d printer zijn!

 

 

 

 

https://www.goedkope3dfilamenten.nl/