Cenc computers
Zakelijk

Beleggen wordt steeds populairder, hoezo?

Het afgelopen jaar zijn meer Nederlanders dan ooit begonnen met beleggen. Het aantal Nederlanders dat geld belegt stijgt door de jaren heen al behoorlijk gestaag maar gedurende 2020 en begin 2021 is dit aantal geëxplodeerd. Dit heeft te maken met verschillende factoren. In deze blog leggen we je de belangrijkste en meest invloedrijke factoren uit!

Cryptocurrencies

Cryptocurrencies hebben enorm aan populariteit gewonnen. Dit komt door de volatiliteit die deze markten met zich mee brengen. Kijk maar eens naar de Bitcoin koers. Deze koers kan zomaar 20% stijgen of dalen op een dag. Dit geldt niet alleen voor de Bitcoin, maar voor alle cryptocurrencies die er te verkrijgen zijn. Door de volatiliteit van deze koersen valt er in korte tijd enorm veel geld te verdienen, maar ook te verliezen. Mensen houden ervan om risico’s te lopen met geld dat men over heeft. Cryptocurrencies hebben ervoor gezorgd dat dit geld in korte tijd veel meer waard kan worden. Als je bijvoorbeeld 10.000 euro op de bank hebt en overgaat tot bitcoin kopen, kan deze 10.000 euro morgen zomaar 12.000 euro zijn! Anderzijds kan dit ook 8000 euro zijn. Het is daarom erg belangrijk om dit enkel te doen met geld dat je daadwerkelijk over hebt. 

Corona

De corona crisis heeft voor een enorme daling in de aandelenmarkten gezorgd. Tal van aandelen verloren binnen enkele dagen tot wel 70% van de waarde. Toen de aandelen een dalprijs bereikten was er dan ook een enorme run op deze aandelen te zien. Dit komt omdat het hier aandelen betreft van gevestigde en betrouwbare bedrijven. Dit zijn bedrijven die in principe niet failliet kunnen gaan en hierdoor zal de waarde van de aandelen nooit tot 0 dalen. De kans dat deze bedrijven op een dag weer zo groot zullen zijn als ze voor de corona crisis waren is dan ook erg aannemelijk. Ook de aandelen zullen dan weer naar de eerdere waarde stijgen. Dit betekende dat de aandelen aan het begin van de corona crisis in principe te koop waren met enorme kortingen. Als het aandeel bijvoorbeeld 70% gedaald is, kon deze ingekocht worden voor een schijntje. De kans dat dit aandeel binnen een korte tijd weer op de vertrouwde 100% zit, of hoger dan dat, was dan ook erg groot. De aandelen zijn dus in principe een korte tijd verkrijgbaar geweest met een enorme korting. Veel mensen realiseerden zich dit al snel en besloten zich dan eindelijk eens in het beleggen te storten!