Cenc computers
Electronica en Computers

Tips voor het veilig opslaan van je data

Je data is belangrijk en het is dan ook belangrijk dat je voorzichtig omgaat met die data. Een datalek wil je te allen tijde voorkomen. Om daarvoor te zorgen, geeft NL-XS je in dit artikel een aantal tips over hoe je het beste omgaat met die data.

Check je e-mails

Bij een datalek, gaat het enorm vaak fout, vanwege een foutje met het e-mailen. Zo worden er bijvoorbeeld bestanden verstuurd naar een verkeerde ontvanger, of wordt er een tikfout gemaakt in het e-mailadres. Daarom is het, als je privacygevoelige data verzendt, wel zo handig om alles even dubbel te checken. Ook als je berichten doorstuurt is het belangrijk dat je de inhoud van je e-mails goed nagaat. Als de e-mails echt vertrouwelijk zijn, kun je overwegen ze te versleutelen.

Gebruik software om wachtwoorden op te slaan

Het is lastig om veel verschillende wachtwoorden te onthouden. Veel mensen gebruiken daarom ook steeds dezelfde wachtwoorden. Daarbij laten ze hun laptop of smartphone de wachtwoorden onthouden, of slaan ze ze op in een mail of document. Dat is natuurlijk niet veilig. Er bestaan allerlei software die je kan helpen bij het onthouden van moeilijke wachtwoorden. Gebruik dit soort software en je gegevens zijn meteen al een stuk veiliger.

Gebruik goede wachtwoorden

Als je goede software gebruikt om je wachtwoorden mee op te slaan, is het ook belangrijk dat je goede wachtwoorden gebruikt. Dit zijn dus geen voor de hand liggende wachtwoorden, zoals je naam en geboortedatum of je plaatsnaam, maar willekeurige letters en getallen. Wissel hoofdletters en kleine letters hierbij met elkaar af.

Zorg dat je oplichters herkent

Wees alert voor phishing e-mails en mensen die opzoek zijn naar je data. Vaak doen mensen zich voor als IT-medewerkers om je zo je data te ontfutselen. Ook phishing mails worden een steeds groter gevaar. Dit zijn allang geen knullige mails in slecht Nederlands meer, ze kunnen tegenwoordig erg geloofwaardig overkomen. Zorg er daarom voor dat je op je hoede bent voor dit soort trucs en dat je weet hoe je deze afhandeld.

Onbekende usb-stick

Een veelgebruikte truc van hackers is het opsturen van een onbekende usb-stick. Gebruik daarom geen onbekende usb-sticks. Deze kunnen virussen of software bevatten die je databases hacken en vervolgens hacken en die data opsturen naar de hackers.