Cenc computers
Image default
Onderwijs

Culturele en Kunstzinnige Vorming op school, lees er hier alles over!

De betekenis van ckv

Wat is precies cultuur, kunstzinnig en de vorming hiervan op school? Als we de ckv betekenis op Google bekijken, wordt er gesproken over een ‘vak’ dat verplicht is in de bovenbouw van vmo en mavo. De verplichting is er vanaf het schooljaar 1999/2000. Ook in het vmbo werd ckv ingevoerd. De ckv-pas voor leerlingen werd ingevoerd en er worden aan de leerlingen bonnen gegeven voor een bepaald bedrag, op te nemen als culturele activiteit. Kunstinstellingen zoals musea spelen in op de vraag naar deze kunsteducatie. Ze ontwikkelen speciale kunstactiviteiten voor kinderen. Kinderen kunnen een muziek workshop volgen, workshops dansen of workshops media. Het aanbod aan ckv wordt alsmaar breder. Hoe vul jij dit als schoolhoofd in?

Laat je begeleiden in je ckv-beleid

Wanneer je als school ckv op het programma ‘moet’ zetten, kan dit een hele opgave zijn. Wat moet je precies aanbieden, welke leraars komen in aanmerking voor het lesgeven in deze domeinen en hoe pak je het praktisch aan? Voor veel scholen is ckv een onoverzichtelijk aanbod waaruit ze moeten kiezen. Laat je daarom begeleiden door professionelen. Externe organisaties die ckv aanbieden aan scholen, volgen de trends op de voet en zitten dagelijks in de culturele en kunstzinnige leefwereld van kinderen. Het aanbod workshops wijzigt regelmatig. Er komen nieuwe workshops bij, men sluit aan bij bepaalde actuele gebeurtenissen of men werkt rond een bepaalde periode in het jaar. Een ander voordeel van werken met externe partijen is dat kinderen zich anders, misschien meer open, gedragen dan bij hun gewone leraars. Je ontdekt bij het kind verborgen talenten.

Zet ckv op je schoolprogramma

Het vak ckv kun je gerust beschouwen als een echt vak. Ook al gaat het er in de workshops vaak speels, ludiek, grappig en heel actief aan toe, het is en blijft een leermoment. Zo kan elke leerling bijvoorbeeld zijn eigen cultuur zelfportret opstellen. Wat is dit precies? Het is het in beeld brengen van de verhouding kind-cultuur: hoe staat het nu in de wereld van cultuur en wat wil het in de toekomst bereiken? Een cultureel zelfportret is een leidraad voor het kind om zelfbewust met cultuur om te gaan. Als leraar heb jij ook baat bij dit zelfportret. Het geeft je inzichten in het kind, waardoor de begeleiding van jouw kant nog efficiënter wordt.

https://kleinkunstig.nl