Cenc computers
Image default
Bedrijven

Business Central: Hoe stel je de financiën in?

Business Central: Hoe stel je de financiën in?

Business Central bevat standaardconfiguraties voor de meeste bedrijfsprocessen, maar u kunt de configuratie aanpassen aan de behoeften van uw organisatie. Bijvoorbeeld het opzetten van uw financiën. In deze blog vertellen we je over de de mogelijkheden bij het opzetten van je financiën in Business Central.

Financiën instellen

Voordat je kunt beginnen met het runnen van jouw bedrijf, moet je regels en standaardwaarden specificeren voor hoe je de financiële processen voor je bedrijf wilt beheren. Je begint met het opzetten van de kern van de boekhouding van het bedrijf – het rekeningstelsel. Vervolgens stel je de boekingsgroepen in, waardoor het proces van het toewijzen van standaard grootboekrekeningen aan klanten, leveranciers en artikelen efficiënter wordt.

Sommige financiële configuraties kunnen automatisch worden uitgevoerd met behulp van ondersteunde installatiegidsen, andere moeten handmatig worden uitgevoerd. Zie Gereedmaken voor zakendoen voor meer informatie.

Je kunt dimensies gebruiken om verschillende soorten informatie aan elke transactie toe te voegen. Ook kun je de basisdimensies van je bedrijf instellen, zoals Projecten en Afdelingen. Later kun je meer dimensies toevoegen wanneer je die nodig hebt, en je kunt tijdelijke dimensies instellen voor gebruik gedurende een beperkte periode, bijvoorbeeld in verband met een verkoopcampagne.

Veel van de set-up taken moeten worden voltooid voordat je kunt beginnen met het registreren van financiële transacties, maar de meeste instellingen kunnen op een later tijdstip worden gewijzigd. Sommige van de set-uptaken zijn optioneel; zo hoef je bijvoorbeeld alleen Intercompany Postings en Consolidaties in te stellen als je met meerdere bedrijven werkt. Sommige instellingstaken, zoals het specificeren van de periode gedurende welke boekingen zijn toegestaan, moeten mogelijk periodiek worden herhaald.

Betaalmethoden instellen

Business Central bevat standaardconfiguraties voor de meeste bedrijfsprocessen, maar je kunt de configuratie aanpassen aan de behoeften van jouw organisatie.

Je rekeningstelsel is bijvoorbeeld vooraf gevuld met een aantal boekingsrekeningen die klaar zijn voor gebruik. Je kunt het rekeningstelsel natuurlijk aanpassen aan jouw eigen behoeften. 

Via het tandwielpictogram open je het menu Instellingen. Hier heb je toegang tot ondersteunde installatiegidsen die je helpen bij het configureren van bepaalde scenario’s en het toevoegen van functies aan Business Central. 

Betalingsvoorwaarden instellen

Betalingstermijnen bepalen hoe je vervaldatums en betalingskortingen beheert. Je kunt een willekeurig aantal betalingstermijn codes instellen en datum formules gebruiken om de betalingstermijnen te definiëren. Wanneer je je voor het eerst aanmeldt bij Business Central, biedt de demonstratie tool een paar betaalmethoden die bedrijven vaak gebruiken. Je kunt er echter zoveel toevoegen als je nodig hebt.

Je kunt betalingstermijnen toewijzen aan klanten en leveranciers, zodat altijd dezelfde termijnen worden gebruikt op de verkoop- en inkoopdocumenten die je voor hen aanmaakt. Indien nodig kun je de termijnen op het verkoop- of inkoopdocument wijzigen, bijvoorbeeld als je wilt dat een bepaalde klant binnen 7 dagen betaalt in plaats van de standaard 14 dagen. Dit verandert niets aan de standaard betalingstermijn die aan de klant is toegewezen. Dezelfde betalingstermijnen zijn beschikbaar voor verkoop- en inkoopdocumenten.

Wanneer je vervolgens een factuur plaatst, berekent Business Central de betalingskortingen op basis van de betalingstermijnen. De betalingskorting datum, d.w.z. de uiterste datum waarop de klant kan betalen en een korting op de betaling kan krijgen, wordt op dat moment ook berekend.

Op dezelfde manier berekent Business Central mogelijke betalingskortingen op basis van de betalingstermijnen wanneer je een creditnota plaatst. De korting op creditnota’s wordt volgens dezelfde principes berekend als betalingskortingen op facturen. Wanneer een creditnota op een factuur wordt toegepast, wordt het mogelijke bedrag van de betalingskorting voor de factuur verminderd met het bedrag van de betalingskorting voor de creditnota.

Zo stel je de betalingsvoorwaarden in

  • Kies het zoek icoontje dat de functie Tell Me opent. Voer Betalingsvoorwaarden in, en kies dan de gerelateerde link.

  • Vul de velden in zoals nodig. Beweeg met de muis over een veld om een korte beschrijving te lezen.

Nadat je de betalingstermijnen hebt ingesteld, wijs je ze toe aan klanten en leveranciers. Optioneel kun je betalingsvoorwaarden toewijzen aan de betaalmethoden.

https://www.abcebusiness.nl/microsoft-dynamics-365-business-central