Cenc computers
Image default
Zakelijke dienstverlening

Algae bioreactoren en in welke sectoren dit wordt ingezet

De wereld van biotechnologie staat geen moment stil: vandaag de dag zijn er heel wat manieren waarop biologie wordt gebruikt om praktische doelen te bereiken. Ook worden er steeds nieuwe ontdekkingen gedaan waarmee verbeteringen kunnen worden behaald. Onder andere met het toepassen van de algae bioreactor is het mogelijk om de uitstoot van CO2 te verminderen. Wat zijn algae bioreactoren en in welke sectoren wordt dit ingezet? Dat lees je hier!

De betekenis van een algenbioreactor

Wat is de betekenis van een algenbioreactor, ook wel algae bioreactor genoemd? De algenbioreactor is een foto reactor die wordt gebruikt voor het uitvoeren van fotochemische systemen. Een algenbioreactor is een gesloten vat waar algen in worden gekweekt. Het vat is speciaal ontworpen om algen op een gecontroleerde manier te produceren. Algenbioreactoren zijn speciale fotoreactoren die zijn ontwikkeld om de kweek van algen te optimaliseren. De toegevoegde waarde van algen is al langer bekend: algen leveren stoffen voor diverse industrieën en kunnen daarnaast ook op andere manieren worden ingezet. Onder andere voor de levensmiddelenindustrie en de chemische industrie worden algenbioreactoren ingezet.

In het kweekmedium worden gecontroleerde hoeveelheden water, voedingsstoffen en kooldioxide geleverd. Zuurstof die vrijkomt als resultaat van fotosynthese wordt uit de tanks verwijderd. Er wordt gebruik gemaakt van licht middels de zon of lichtbuizen die de zon nabootsen. Algenbioreactoren zijn zo gemaakt dat de groei van algen vrijwel volledig kan worden geregeld. Er worden nog steeds technieken ontwikkeld om het gehele proces zo makkelijk en snel mogelijk te laten verlopen. Het systeem moet wel goed onderhouden worden en vraagt dan ook om professioneel beheer.

Zo werkt biologische waterstofproductie

Algen worden onder andere ingezet in de biologische productie van waterstofgas. Algen produceren waterstofgas onder bepaalde omstandigheden. In de jaren 90 werd ontdekt dat algen waterstofgas produceren wanneer er geen sprake is van zwavel. Het grote voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij de verbranding. Dit maakt waterstof een zeer goed alternatief voor aardgas. Het produceren van waterstof gebeurt dan ook in een algenbioreactor. Het is dankzij deze reactoren goed mogelijk om een milieuvriendelijk gas te produceren.

De inzet van een algenbioreactor voor afvalwater

Een algenbioreactor wordt op meer plekken ingezet. Het wordt vandaag de dag ook inzet als alternatief voor schone energie. Een algenbioreactor kan algen in gemeentelijk afvalwater laten groeien om zo biobrandstof te produceren. Hoe werkt dit precies? Een algenbioreactor bevat algen die voedingsstoffen uit het afvalwater verwijderen. Daarna worden de algen geoogst en de meststoffen uit het water gehaald. Dit is op verschillende manieren mogelijk. Algen moeten wel onder de juiste omstandigheden worden geplaatst omdat ze op deze manier de optimale resultaten opleveren.

Zijn er momenteel nog nadelen om gebruik te maken van algenbioreactoren? In de eerste plaats liggen de kosten nog aan de hoge kant, omdat de ontwikkelingen nog vrij recent zijn. Toch zijn hier verschillende veranderingen zichtbaar: want ook het gebruik van goedkope en lokale middelen maakt het mogelijk om een algenbioreactor te creëren! Bekijk hier de website van Lgem.

https://lgem.nl/